LEDER

Et enkelt prinsipp

De superrike utflytterne til Sveits bør også lese dommen mot John Carew nøye.

EN RIMELIG DOM: Selv om fengselsstraffen i dommen mot John Carew er litt kortere enn rettspraksis tilsier, er den viktige signaleffekten like stor. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
EN RIMELIG DOM: Selv om fengselsstraffen i dommen mot John Carew er litt kortere enn rettspraksis tilsier, er den viktige signaleffekten like stor. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagligvareprisene, strømprisene og bensinprisene øker voldsomt over hele verden, men ekstra ille er det visst å være milliardær i Norge. Her øker nemlig skattene også. Og ikke nok med det: Nå blir det jammen stadig vanskeligere å flytte formuen sin utenlands i tillegg.

Dommen mot John Carew er en påminnelse om at man ikke kan flytte bare på papiret. Og budsjettforliket mellom regjeringen og SV gjør at flytting vil lønne seg i langt mindre grad enn før.

Denne høsten har vi sett en jevn strøm av superrike som flytter til Sveits, i kjølvannet av at Kjell Inge Røkke tok med seg formuen sin dit. Camilla Astrup, Jørgen Dahl, Kristoffer og Victoria Reitan, Trond Myhre, Anders Måsøval, Thomas Neslein, Bjørn Dæhlie, Jacob og Randi Sundby og Jens Rugseth er bare noen av dem som nå har fulgt etter til det lille alpelandet med de gunstige skattene. Sistnevnte sa til Dagens Næringsliv mandag at den eneste grunnen til flyttingen var frykten for økte skatter:

– Vi er glade i landet vårt, men dette … De pengene de ber om, de finnes ikke der. Da tar vi konsekvensene, sa Rugseth til DN.

Tirsdag presenterte regjeringen og SV sitt budsjettforlik. De fjerner en av de viktigste grunnene til å flytte utenlands, når de nå strammer inn den såkalte exit-skatten. Dette er en innstramming vi støtter helhjertet, det er ingen grunn til at rike skal slippe å betale skyldig skatt etter fem år. Tidsbegrensningen fjernes med virkning umiddelbart og nå skal utflyttingsskatt også gjelde overføring av aksjer til nær familie i utlandet. Dette er utmerket.

De superrike utflytterne til Sveits bør også lese dommen mot John Carew nøye. Onsdag ble det kjent at verken påtalemyndigheten eller den tidligere fotballspilleren anker dommen han har fått i Oslo tingrett. Dermed blir dommen på 14 måneders ubetinget fengsel for grovt uaktsomt skattesvik i perioden 2014 til 2019 rettskraftig. Skuespilleren og eiendomsinvestoren unndro totalt 5,4 millioner kroner i skatt, da han formelt var bosatt i Storbritannia, men oppholdt seg så mye i Norge at det utløste skatteplikt. Økokrim la ned påstand om to års fengsel og mente skattesviket var forsettlig, men retten dømte Carew for grov uaktsomhet og med tilståelsesrabatt. Det framstår rimelig i denne saken. Selv om fengselsstraffen er litt kortere enn rettspraksis tilsier, er den viktige signaleffekten like stor.

Prinsippet gjelder både fattig og rik, og burde være enkelt både å forstå og slutte seg til: Hvis du bor og tjener pengene dine i Norge, skal du også bidra til fellesskapet gjennom å betale skatt her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer