LEDER

FN 75 år

Et familieselskap fra helvete

I coronaens tid - når vi trenger FN som mest - står organisasjonen midt i en av sine verste kriser.

TRUMP: - FN må holde Kina ansvarlig for deres handlinger, sier Trump i dagens tale. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

FN feirer i disse dager sin 75-års dag. Men det er ingen lykkelig familie av verdens nasjoner som hyller jubilanten. I stedet står de viktigste talerne fram og hyller seg selv på bekostning av jubilanten. Aller fremst i mangel på dannelse er selvsagt USAs president Donald Trump som tirsdag brukte sin tale til å drive amerikansk valgkamp foran valget om snaue seks uker, og langet ut mot Kina. Han krevde at Kina må holdes ansvarlig for å ha sluppet «pesten» løs på verden. Men unnlot å nevne at USA i disse dager har rekordmange 200 000 døde av corona-viruset, mens Kina har fått kontroll på det. Årets generalforsamling i FN er - som vi forstår - et familieselskap fra helvete.

FN er aldri sterkere enn medlemslandene vil at det skal være. Men nettopp fordi verdensorganisasjonen sliter med helsa, og alenegang og mangel på internasjonal solidaritet ikke bare er et trumpsk innfall, men også dyrket av land som Russland, Tyrkia, og på sitt vis Kina, så er det grunn til å minne om FNs grunnleggende eksistensberettigelse. Som FNs 2. generalsekretær Dag Hammarskjöld sa: «FN ble ikke laget for å ta menneskeheten til himmelen, men for å redde menneskene fra helvete».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer