LEDER

Et fengsel i helvete

Situasjonen har forverret seg gjennom flere år. Beretningene om Oslo fengsel er nedslående.

VANSKELIGE FORHOLD: Dagbladet Magasinet publiserte i helga en sak om de ansattes forhold i Oslo fengsel. Fengselsbetjent Espen har fått et slag i ansiktet etter en episode med en innsatt. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
VANSKELIGE FORHOLD: Dagbladet Magasinet publiserte i helga en sak om de ansattes forhold i Oslo fengsel. Fengselsbetjent Espen har fått et slag i ansiktet etter en episode med en innsatt. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I et halvt år har Dagbladet fulgt et tjuetall fengselsbetjenter og vaktledere på jobb i Oslo fengsel. I tillegg har Dagbladet Magasinet hatt samtaler med helsepersonell, fengselsprest og fengselsleder og flere innsatte. Deres beretninger er nedslående. Alle ansatte sier arbeidsforholdene er blitt betraktelig verre de siste 15 åra, og flere av dem har posttraumatiske stresslidelser (PTSD) som følge av jobben. Alle sier de har opplevd vold eller trusler. En vaktleder beskriver arbeidsdagen sin slik: «Min hverdag begynner der din fantasi slutter».

EKSPLOSJON: Reuters har innhentet overvåkningsbilder som skal vise angrepet på et solkraftverk i Merfa i Ukraina. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Undersøkelser fra Danmark viser at fengselsansatte har et høyt nivå av PTSD, flere ganger høyere enn politifolk. I 2016 rapporterte LO-magasinet Fri Fagbevegelse at tilfellene av vold og trusler hadde tredoblet seg på ett år i Oslo fengsel. Fra 69 til 239 tilfeller. I 2021 var det hele 172 volds- og trusselhendelser mot ansatte og innsatte i Oslo fengsel. Samtidig er det grunn til å tro at tallene er kraftig underrapportert.

En undersøkelse fra 2014 viser at 98 prosent av de domfelte har en psykisk lidelse. Dette er et nivå de ansatte i Oslo fengsel kjenner igjen i sin hverdag. I det daglige opplever de ansatte å gå med en konstant, latent trussel om voldsutsettelse som gir stor slitasje både kroppslig og mentalt.

Situasjonen har gjennom flere år forverret seg. Selve fengslet er 150 år gammelt og uegnet til moderne vilkår for innsatte og ansatte. Budsjettsituasjonen har ført til avvikling av programmer med rehabilitering av de innsatte. I stedet for meningsfull aktivitet blir stadig mer av tida tilbrakt innelåst på cellene. Det bidrar til å øke aggresjonsnivået blant de innsatte og dermed belastningen på de ansatte.

Det er åpenbart at Oslo trenger et nytt fengsel som gir bedre trygghet for de ansatte og en mer meningsfylt hverdag for de innsatte. Dette er fullt mulig om politikerne følger opp. Dessverre handler norsk justispolitikk oftere om et kappløp for å øke straffenivået, selv om det ikke finnes noe belegg for at lang tid i fengsel senker kriminalitetsnivået.

Gode fengsler er lønnsomt for det norske samfunnet. Suksesskriteriet er hvor mange som begår nye lovbrudd etter endt soning. Her har Norge meget gode resultater sammenliknet med andre land. Blant alle løslatte siden 2015 som har hatt minst fem år på seg til å begå ny kriminalitet, ligger tilbakefallet på 32 prosent. I USA er det over 70 prosent. Lavt straffenivå og gode fengsler bidrar til bedre sikkerhet og mindre kriminalitet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer