LEDER

Et fengsel i helvete

Situasjonen har forverret seg gjennom flere år. Beretningene om Oslo fengsel er nedslående.

VANSKELIGE FORHOLD: Dagbladet Magasinet publiserte i helga en sak om de ansattes forhold i Oslo fengsel. Fengselsbetjent Espen har fått et slag i ansiktet etter en episode med en innsatt. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
VANSKELIGE FORHOLD: Dagbladet Magasinet publiserte i helga en sak om de ansattes forhold i Oslo fengsel. Fengselsbetjent Espen har fått et slag i ansiktet etter en episode med en innsatt. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I et halvt år har Dagbladet fulgt et tjuetall fengselsbetjenter og vaktledere på jobb i Oslo fengsel. I tillegg har Dagbladet Magasinet hatt samtaler med helsepersonell, fengselsprest og fengselsleder og flere innsatte. Deres beretninger er nedslående. Alle ansatte sier arbeidsforholdene er blitt betraktelig verre de siste 15 åra, og flere av dem har posttraumatiske stresslidelser (PTSD) som følge av jobben. Alle sier de har opplevd vold eller trusler. En vaktleder beskriver arbeidsdagen sin slik: «Min hverdag begynner der din fantasi slutter».

Undersøkelser fra Danmark viser at fengselsansatte har et høyt nivå av PTSD, flere ganger høyere enn politifolk. I 2016 rapporterte LO-magasinet Fri Fagbevegelse at tilfellene av vold og trusler hadde tredoblet seg på ett år i Oslo fengsel. Fra 69 til 239 tilfeller. I 2021 var det hele 172 volds- og trusselhendelser mot ansatte og innsatte i Oslo fengsel. Samtidig er det grunn til å tro at tallene er kraftig underrapportert.

En undersøkelse fra 2014 viser at 98 prosent av de domfelte har en psykisk lidelse. Dette er et nivå de ansatte i Oslo fengsel kjenner igjen i sin hverdag. I det daglige opplever de ansatte å gå med en konstant, latent trussel om voldsutsettelse som gir stor slitasje både kroppslig og mentalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer