KOMMENTARER

Joe Bidens tale

Et folkemord det blir krig av

President Joe Biden har anerkjent drapene på armenerne for mer enn 100 år siden som «folkemord». Sånt blir det fort krig av.

FOLKEMORD: Døde armenere av sykdom og sult fra byen Van. De ble tvunget ut på dødsmarsjer i 1915. Foto: AP / NTB
FOLKEMORD: Døde armenere av sykdom og sult fra byen Van. De ble tvunget ut på dødsmarsjer i 1915. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Under 1. verdenskrig, for mer enn 100 år siden, så ble rundt 1, 5 millioner armenere i Det osmanske imperiet drept. Det var under imperiets dødskamp, og under fødselen til det som skulle komme, det moderne Tyrkia. Armenerne ble drept fordi de var armenere og kristne. Armenske intellektuelle og deres ledere ble massakrert i de store byene, mens armenerne på landsbygda ble drevet ut på lange dødsmarsjer i den syriske ørkenen. For å dø.

Hovedlinjene av historien er vel kjent, selv om Tyrkia blant annet bestrider antallet drepte armenere. Blant annet spilte 1. verdenskrig en stor rolle, der noen armenere sloss på tsar-Russlands side mot Det osmanske riket. For blant annet dette ble armenerne kollektivt straffet. Men når noen idag kaller myrderiene for «folkemord» så fører det til sterke og rituelle protester fra Tyrkia. Da USAs president Joe Biden i helga brukte årsdagen for starten på folkemordet til å bruke dette begrepet, «folkemord», så var det derfor viktig. USA er Tyrkias allierte, Tyrkia har Natos nest største hær, og Biden visste godt hva han gjorde.

Han tråkket Tyrkias nasjonalistiske og stadig mer autoritære president Recep Tayyip Erdogan på hans ømme tær. Fordi han mente det var riktig. Og det tyrkiske svaret lot ikke vente på seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.