DEBATT

Joe Biden stammer

Et forbilde for oss

Det er noe å lære av fra en påtroppende amerikansk president.

USAS NYE PRESIDENT: USA har talt, Joe Biden blir USAs neste president. Dette hadde han å si på talerstolen etter seieren. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vet du hva USAs påtroppende president, Joe Biden har fryktet aller mest? Snakke i telefonen og lese høyt foran folk. Det fortalte han åpenhjertig i et intervju med CNN i vinter.

Biden har de siste åra vært åpen om sin stamming. Det er dessverre en rekke fordommer om stamming som også Biden har møtt - som at man framstår som dum eller ekstra nervøs, eller ikke er egnet til å snakke foran store forsamlinger.

Jeg har stammet hele livet selv, og i likhet med mange andre som stammer, er Bidens historie svært gjenkjennelig, og han er et forbilde for oss.

Rundt en prosent av den voksne befolkningen i verden stammer, omkring 78 millioner mennesker. Stamming kjennetegnes ved brudd i taleflyten som repetisjoner, forlengelser og blokkering av ord og ordlyder, og tilleggsatferd som grimaser og lukking av øynene. For personen selv kan tankene og følelsene rundt stamming bli definerende for viktige valg i livet, som sosialt samvær, utdanning- og yrkesvalg og kjærlighetslivet.

Frykten for at man ikke kan det som de aller fleste behersker, å snakke flytende, kan ta kontroll over livet.

Flere medier har omtalt Biden som en som kan fomle etter ord. Fomlingen kan oversettes med stamming. Enten at han bruker innøvde teknikker for å håndtere stammingen, eller at han har det som defineres som skjult stamming. Skjult stamming handler om å unngå ord og stavelser, eller situasjoner hvor man kan risikere å stamme.

Under Bidens seierstale sist helg hadde han hørbar stamming i form av blokkeringer, og skjult stamming som blunking med øynene og utskiftning av ord. Men jeg observerte også en blivende president som var trygg og komfortabel på scenen. En president med stamming som snakket overbevisende med god taleflyt.

Biden fortalte selv til CNN i vinter at han kontrollerer stammingen sin ved bruk av pauser og regulering av taletempo, elementer som er kjent som en del av logopedbehandlingen for å oppnå mer taleflyt. Ens egen selvtillit og omgivelsene er faktorer som påvirker stammingen i bestemte situasjoner, også for den påtroppende presidenten. Biden har stammet hele livet, og han har ikke fått profesjonell hjelp. Det var moren hans som overbeviste ham om at stammingen ikke skulle definere ham. Biden erindrer stammingen i barndommen som nedverdigende og flaut. Han tvilte på sine egne evner til å mestre hverdagen.

I dag mener Biden at stammingen har styrket ham. Han er et levende eksempel på at stammingen ikke trenger å være et hinder for å oppnå sine mål. For Biden er av den oppfatning: «Det beste som har hendt meg, er at jeg stammet så mye, at jeg ble vant til å bli gjort narr av, og at jeg vet hvordan det er å bli ydmyket. Mine brødre og min søster, mine sønner og min datter, våre barnebarn, gjør aldri, aldri, aldri, aldri narr av noen. I vår familie er det en klar regel: Du skal aldri si til noen i sinne hva de ikke kan noe for.»

Det er noe å lære av fra en påtroppende amerikansk president.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer