DEBATT

Mustafa Hasan-saken

Et forvarsel

Rett før jul ga Sp og Frp støtte – og dermed flertall – til Ap sine forslag om å stramme inn ytterligere. Det er et forvarsel om hva slags politikk vi får dersom det blir regjeringsskifte.

STOR STØTTE: På skolen er underskriftene Mustafa Hasan har fått til støtte for saken sin, hengt opp. Hasan kom til Norge med familien som seksåring, nå er han 18 år og skal sendes ut av landet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STOR STØTTE: På skolen er underskriftene Mustafa Hasan har fått til støtte for saken sin, hengt opp. Hasan kom til Norge med familien som seksåring, nå er han 18 år og skal sendes ut av landet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Venstre mener at når asylsøknader behandles, skal barnas beste alltid veie tyngst, og at barn ikke skal lide for feil foreldrene har gjort. I 2014 fikk Venstre og KrF gjennomslag for omfattende endringer i utlendingsloven § 38. Intensjonen var krystallklar: De barna som har slått rot, skal få bli.

Arbeidet med endringene i utlendingsloven i 2014 bidro til viktige endringer. I saker som omhandler personer som kom til Norge som barn, skal humanitære hensyn veie tyngre enn innvandringsregulerende hensyn.

Denne høsten har mange blitt opprørt over saken til Mustafa Hasan som har bodd 13 av sine 18 år i Norge, og som i november fikk et endelig vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE): Han får ikke lenger bli i landet han har bodd i siden han var seks år.

Ut ifra opplysningene som er kjent om saken i media er det svært vanskelig å forstå at ikke Mustafa Hasan får opphold på grunnlag av de nye reglene vi kjempet fram i 2014. Mustafas advokat har uttalt til media at saken igjen vil bringes inn for domstolen.

Under den rødgrønne regjeringen var det på et tidspunkt over fire hundre barn som sto i fare for å bli sendt ut av landet. Etter regelendringene i 2014 har det vært få slike saker. Men det gjør jo ikke Mustafa, og andre i samme situasjon sine saker mindre hjerteskjærende. I januar 2016 rapporterte UNE at andelen barnefamilier med forholdsvis lang oppholdstid i Norge, som hadde fått omgjort sine vedtak og fikk oppholdstillatelse, økte fra 45 prosent i 2013 til 82 prosent etter regelendringen i 2014.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer