LEDER

Tyrkia

Et fryktelig dårlig signal

Økningen av vold i nære relasjoner burde føre til at land styrker sine forpliktelser.

GÅR UT: Recep Tayyip Erdogan har valgt å trekke landet ut av Istanbul-konvensjonen. Foto: Adem ALTAN / AFP /NTB
GÅR UT: Recep Tayyip Erdogan har valgt å trekke landet ut av Istanbul-konvensjonen. Foto: Adem ALTAN / AFP /NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Corona-pandemien har økt omfanget av vold mot kvinner. Flere land har rapport om 30 prosent økning av vold i nære relasjoner. FN advarer mot en sterk økning i antall barneekteskap og kjønnslemlestelse. Økt fattigdom kombinert med færre muligheter til å bevege seg øker sjansen for kriminalitet som skjer i hjemmet.

Nå velger Tyrkia å melde seg ut av Istanbul-konvensjonen. Det er et fryktelig dårlig signal i en situasjon da konvensjonen er viktigere enn på lenge. Som USAs president Biden sier det: Økningen av vold i nære relasjoner burde føre til at land styrker sine forpliktelser til å få slutt på volden, ikke trekker seg fra internasjonale konvensjoner.

Istanbul-konvensjonen er Europarådets gullstandard for arbeidet mot vold mot kvinner. Kvinnekonvensjonen ble undertegnet i og først ratifisert av nettopp Tyrkia. I 2011 var daværende statsminister Erdogan den aller første til å signere avtalen. Avtalen forplikter landene til å arbeide målrettet og juridisk for å bekjempe vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, ved blant annet krav om å straffeforfølge gjerningspersoner, tilby trygge tilholdssteder til voldsutsatte kvinner, og gjennom kontroll av landenes aktive politikk for bekjempelse av slik vold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer