DEBATT

Klimatilpasning:

Et gigantisk etterslep

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har Norge et udekket behov for flom- og skredsikring på 85 milliarder kroner.

EKSTREMT: Skader på bygninger og annen fysisk infrastruktur og antallet mennesker som blir rammet av ekstremnedbør, kan dobles frem mot slutten av dette hundreåret. Økningen blir enda større om vi ikke trapper opp dagens innsats for å ruste samfunnet mot det nye klimaet, skriver kronikkforfatterne. Her fra et flomområde på Østlandet i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB
EKSTREMT: Skader på bygninger og annen fysisk infrastruktur og antallet mennesker som blir rammet av ekstremnedbør, kan dobles frem mot slutten av dette hundreåret. Økningen blir enda større om vi ikke trapper opp dagens innsats for å ruste samfunnet mot det nye klimaet, skriver kronikkforfatterne. Her fra et flomområde på Østlandet i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal vi egentlig tenke om Glasgow og klimaet? Noen få optimister peker på at 1,5-gradersmålet overlevde, mens andre mener verden styrer mot 3 grader. Derfor må vi styrke innsatsen for å forstå og tilpasse oss hva en 3-graders verden vil bety for det norske samfunnet.

I februar neste år legger FNs klimapanel fram den del to av den sjette hovedrapporten som handler om hvordan forventede klimaendringer vil påvirke natur og samfunn. Utkast av denne rapporten viser at konsekvensene av klimaendringene er mer dramatiske enn den forrige hovedrapporten beskrev.

Dette gjelder også for Norge. De prognosene Statens kartverk i dag har om havnivåstigning er for beskjedne: isbreer i Arktis smelter alarmerende fort og kan medføre at havnivået stiger mye raskere og dermed mer enn tidligere antatt. Stormflo kan innen den tid gi ti ganger så store ødeleggelser som i dag.

Skader på bygninger og annen fysisk infrastruktur og antallet mennesker som blir rammet av ekstremnedbør, kan dobles fram mot slutten av dette hundreåret. Økningen blir enda større om vi ikke trapper opp dagens innsats for å ruste samfunnet mot det nye klimaet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer