Tysklands framtid ser ut til å bli grønnere, og da vil det nok også gjelde EU. Nå, fem måneder før valget til Forbundsdagen 26. september, kan det slett ikke utelukkes at 40 år gamle Annalena Baerbock fra de Grønne blir den neste forbundskansleren. Men om hun ikke lykkes med å bli regjeringssjef, så tyder meningsmålingene på at De Grønne ikke kan unnværes når det etterpå skal dannes regjering.
På de siste meningsmålingene har De Grønne faktisk tatt igjen forspranget til de konservative søsterpartiene, Kristelig Demokratisk Union (CDU) og Kristelig Sosial Union (CSU). De ligger side om side med 27–28 prosent oppslutning. Sosialdemokratene (SPD) ligger nede på 12 prosent. Det er disse tre som avgjør hvem som skal styre landet.
Alternativ for Tyskland (AfD) på ytre høyre, med 10 prosent støtte, er politisk «paria». De høyreliberale Fridemokratene (FDP), med 9 prosent, og venstrepartiet Die Linke, med 7 prosent støtte, regnes ikke med i maktspillet.
Men det er ennå lenge til valget. Og smitteverntiltakene under epidemien gjør all vanlig politisk virksomhet krevende.
Når Angela Merkel går av etter 16 sammenhengende år som forbundskansler, så blir dette valget nødvendigvis en politisk milepæl. Tyskland uten «Mutti» må finne ny politisk likevekt. Da blir det litt nøling, fomling og feilskjær.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger