KOMMENTARER

Et grønnere Tyskland

Etter Angela Merkels 16 år ved makta nærmer Tyskland seg en grønn politisk milepæl, skriver Einar Hagvaag.

TYSK GRØNT: Annalena Baerbock kan i høst lede De Grønne fram til seier i valget til Forbundsdagen. Uansett kan partiet bli umulig å omgå når det skal dannes regjering. Foto: Annegret Hilse / AP / NTB
TYSK GRØNT: Annalena Baerbock kan i høst lede De Grønne fram til seier i valget til Forbundsdagen. Uansett kan partiet bli umulig å omgå når det skal dannes regjering. Foto: Annegret Hilse / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tysklands framtid ser ut til å bli grønnere, og da vil det nok også gjelde EU. Nå, fem måneder før valget til Forbundsdagen 26. september, kan det slett ikke utelukkes at 40 år gamle Annalena Baerbock fra de Grønne blir den neste forbundskansleren. Men om hun ikke lykkes med å bli regjeringssjef, så tyder meningsmålingene på at De Grønne ikke kan unnværes når det etterpå skal dannes regjering.

På de siste meningsmålingene har De Grønne faktisk tatt igjen forspranget til de konservative søsterpartiene, Kristelig Demokratisk Union (CDU) og Kristelig Sosial Union (CSU). De ligger side om side med 27–28 prosent oppslutning. Sosialdemokratene (SPD) ligger nede på 12 prosent. Det er disse tre som avgjør hvem som skal styre landet.

Alternativ for Tyskland (AfD) på ytre høyre, med 10 prosent støtte, er politisk «paria». De høyreliberale Fridemokratene (FDP), med 9 prosent, og venstrepartiet Die Linke, med 7 prosent støtte, regnes ikke med i maktspillet.

Men det er ennå lenge til valget. Og smitteverntiltakene under epidemien gjør all vanlig politisk virksomhet krevende.

Når Angela Merkel går av etter 16 sammenhengende år som forbundskansler, så blir dette valget nødvendigvis en politisk milepæl. Tyskland uten «Mutti» må finne ny politisk likevekt. Da blir det litt nøling, fomling og feilskjær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer