DEBATT

Grønn industri:

Et grønt skifte ingen vil ha

Jeg tror ikke folk flest vil være interessert i et grønt skifte der skattebetalerne, ingeniørene og arbeiderne må dekke bordet, handle alle varene og servere maten, mens bare Kjell Inge Røkke får delta på festen.

RISIKO: På område etter område ber NHO, og leder Ole Erik Almlid (på bildet), om at kapitaleierne må få «investeringsstøtte» fra skattebetalerne. Men hva skal vanlige folk få igjen for å øse ut milliarder i investeringsstøtte og bære risikoen i nye, grønne industriprosjekter på vår rygg? spør innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

RISIKO: På område etter område ber NHO, og leder Ole Erik Almlid (på bildet), om at kapitaleierne må få «investeringsstøtte» fra skattebetalerne. Men hva skal vanlige folk få igjen for å øse ut milliarder i investeringsstøtte og bære risikoen i nye, grønne industriprosjekter på vår rygg? spør innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er både offensivt og bra at NHO og Ole Erik Almlid legger press på Jonas Gahr Støre for å sette statens kraft inn bak det grønne industriskiftet.

Magnus Marsdal
Magnus Marsdal Vis mer

I landene rundt oss satser staten milliarder på hydrogen og andre strategiske grønne satsinger. Erna Solberg-staten sitter og filer neglene sine og venter på at «markedet» skal redde klodens klima og norsk industri.

FORSINKET: Trygve Slagsvold Vedum er sent ute til å forsette sonderingene om å danne regjering. Video: Dagbladet TV Vis mer

Det skjer ikke. Og NHO vet det. På område etter område ber NHO nå om at kapitaleierne må få «investeringsstøtte» fra skattebetalerne. Det er modent at de modige investorer vedgår at de er helt avhengige av staten. Men da må vi få lov til å spørre: Hva skal vanlige folk få igjen for å øse ut milliarder i investeringsstøtte og bære risikoen i nye, grønne industriprosjekter på vår rygg?

Skal vi ta ansvaret fram til bisnissen er blitt konkurransedyktig og lønnsom, og så skal Norges stolte kapitalister ut og vinne verdensmarkedet og stappe milliardene i egen lomme? Jeg tror ikke folk flest vil være interessert i et grønt skifte der skattebetalerne, ingeniørene og arbeiderne må dekke bordet, handle alle varene og servere maten, mens bare Kjell Inge Røkke får delta på festen. Så vi må ha noe igjen. Det må være en samfunnskontrakt.

• Skal fellesskapet ta risiko i den tidlige fasen, skal vi også ha inntekter i den lukrative fasen. Hva sier NHO til dét?

• Kommer det midler fra norske skattebetalere, skal arbeidsplassene havne i Norge.

• Ikke én krone av fellesskapets midler bør gå til industrier som ikke støtter opp om fellesskapets mål, enten det gjelder miljøhensyn, global rettferdighet eller anstendige arbeidsvilkår.

En aktiv stat i det grønne industriskiftet handler ikke bare om investering og tilrettelegging, men også om fordeling. Investeringsstaten bidrar til at det blir en kake å fordele. Fordelingsstaten, som støtter seg på fagbevegelsen, sørger for den fordelingen.

Alle kravene NHO nå fremmer overfor staten må derfor møtes med motkrav. Betingelser. «Conditionalities», som det heter når Verdensbanken gir lån til fattige land. Å levere det NHO maser om, er bare en liten del av jobben med å lede Norge gjennom det grønne industriskiftet. Staten må også etablere en samfunnskontrakt. I den kontrakten skal det være vanlige folk sin tur, ikke milliardærenes tur.

Er NHO klar for en rettferdig, grønn samfunnskontrakt?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer