KOMMENTARER

Statsbudsjettet

Et hav av muligheter

Regjeringen hopper i et hav av skattemuligheter, men et veldig fornuftig skattegrep kan bli vanskelig for et Senterparti i stadig fritt fall.

Åmot 20220928. 
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under onsdagens pressekonferanse på Blaafarveværket.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Åmot 20220928. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under onsdagens pressekonferanse på Blaafarveværket. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

MODUM (Dagbladet): Det er noe veldig Vedumsk over det hele.

Ved det gamle Blaafarveværket i Modum forentes kraft og industri under stats- og nasjonsbyggingstida i Norge.

Det var nok nettopp derfor finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) valgte seg de gamle koboltgruvene som åsted for å presentere et enormt skattegrep som krever en solid dose med historiefortelling. Om hvordan vi bygget landet, industrien og velferden, selv med (og på grunn av) høye skatter og inngripende reguleringer av fellesskapets naturressurser.

Ved Blaafarveværket jobbet det til tider tusenvis av arbeidere med å utvinne kobolt fra gruvene som dekket 80 prosent av verdens behov for koboltblått brukt til å lage porselen. Et steinkast unna ligger Haugfoss kraftverk som forsynte arbeidsplassen med rein kraft.

Ja, nettopp det bildet Støre og Vedum trenger å tegne for å ta grepene de gjør nå: En kraftig økt skatt på bruk av naturressurser, og hvordan det kan gå i tandem med verdiskapning i distriktene.

Her er de viktigste forslagene Støre-regjeringen fremmer i dag:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer