DEBATT

Bønnerop:

Et helt nødvendig forbud

FrP er varme forsvarere av vår grunnlovfestede religionsfrihet, men det betyr ikke at man skal ha rett til å gjøre hva man vil i det offentlige rom.

TROSFRIHET: Folk må få tro på det de vil, men det betyr ikke at man kan gjøre alt man vil under dekke av religionsfrihet, skriver innsenderen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
TROSFRIHET: Folk må få tro på det de vil, men det betyr ikke at man kan gjøre alt man vil under dekke av religionsfrihet, skriver innsenderen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Erlend Wiborg
Erlend Wiborg Vis mer

Shoaib Sultan og Senaid Kobilica trekker fram flere interessante momenter i debatten om bønnerop i Dagbladet den 14.10.

Jeg synes det er flott at Sultan og Kobilica er enige med FrP i at moskeen på Fjell i Drammen må holde seg til avtalene de har gjort med kommunen, og avstå fra offentlige bønnerop. Videre trekker de fram et viktig perspektiv i at innkalling til bønn nå kan skje ved hjelp av apper, og at behovet for offentlige bønnerop ikke lenger er til stede.

At FrP skulle opptre hyklersk fordi vi ønsker et forbud mot bønnerop, kjenner jeg meg derimot overhodet ikke igjen i. Norge er et land med en mer enn 1000 år gammel kristen tradisjon. Integrering handler om at innvandrere skal tilpasse seg samfunnet de flytter til, ikke det motsatte.

Mange innbyggere i Norge har flyktet fra religiøse ekstremister som Taliban eller islamsk stat. De skal få slippe å høre bønnerop i offentligheten nå som de har kommet til Norge. I motsetning til den nøytrale lyden av kirkeklokker, er muslimske bønnerop ren forkynnelse som blant annet proklamerer offentlig at det «ikke finnes noen annen guddom enn Allah».

Det er et faktum at det finnes tusenvis av religioner og sekter i verden. Dersom man skulle mene at kirken ikke har en spesiell status i Norge, og tillate alle religioner å kalle inn til bønn, høylytt over hele bydeler og med forkynning, så får dette problematiske konsekvenser. Resultatet vil bli sjenerende støyproblemer for innbyggere, spesielt i de store byene.

EXIT: Amalie fikk velge gren, men trakk det korteste strået i søndagens «Farmen»-tvekamp. Den 30 år eldre motstanderen Heidi hadde en god følelse hele veien. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

FrP er varme forsvarere av vår grunnlovfestede religionsfrihet, men det betyr ikke at man skal ha rett til å gjøre hva man vil i det offentlige rom. Folk må få tro på det de vil, men det betyr ikke at man kan gjøre alt man vil under dekke av religionsfrihet. Flere handlinger som omskjæring av jenter, tvangsekteskap og sosial kontroll er, og skal være, ulovlig i Norge.

FrP har tatt en prinsipielt valg om å ville forby offentlige bønnerop og liknende innkallinger til bønn som bryter med norsk tradisjon. Dette handler om et viktig verdivalg i et samfunn med stadig større integreringsutfordringer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer