Innreisekontroll

Et helt spesielt grenseoppdrag

Regelverket som regulerer hvem som har tilgang til riket har av naturlige årsaker blitt endret svært mange ganger siden mars. Ofte får politiet bare noen timers varsel om hvilke regler vi skal håndheve.

BEGRENSET ADKOMST: Mange av grensene inn til Norge er for tiden stengt. Her riksvei 22 ved svenskegrensen. Foto: Torstein Bøe / NTB
BEGRENSET ADKOMST: Mange av grensene inn til Norge er for tiden stengt. Her riksvei 22 ved svenskegrensen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1369 personer ble bortvist fra Norge de fire første ukene i år. 388 av disse i uke 4, noe som er 164 flere enn i uke 3. De fleste bortvises på grunn av manglende negativ Covid-test, som er et krav for å få komme inn i landet. De fleste som bortvises er svenske statsborgere.

Politiet har siden mars i fjor utført et helt annerledes grenseoppdrag enn det politiet vanligvis har. Det gjennomføres midlertidig personkontroll på indre Schengen-grense, både land, luft og sjø. Den midlertidige grensekontrollen er innført for å hindre importsmitte og spredning av covid-19 i Norge. Politiet tar gjennom grensekontrollen et betydelig ansvar for å hindre smittespredningen.

Det er første gang siden vi ble en del av Schengen-samarbeidet at vi har kontroll på indre Schengen-grense i dette i omfanget og over så lang tid. Vi må nok tilbake til tiden før den nordiske passfriheten ble innført i 1954 for å se et likt omfang av kontroll på grensen vår.

Politiet var i utgangspunktet ikke bemannet for å ha grensekontroll på den over 230 mil lange grensen på land mot Sverige og Finland, i tillegg til flyplasser og havner. Vi er derfor helt avhengig av de 400 tjenestepersonene vi fikk ansette i fjor høst. Mange av disse er øremerket til arbeid på grensen og gjør en utmerket jobb i tråd med oppdraget vi har fått. Flere steder har vi fått god og nødvendig bistand fra Heimevernet og Tolletaten til personkontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer