KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Et historisk resultat

Partiet der ute til venstre ser virkelig ut til å komme inn på Stortinget med hele bøtteballetten.

RØDE SNEKKERBUKSER: Vi må selvsagt vente til alt er talt opp, bokført og klarert, men det ser ut som om mellom 5 og 7 av Bjørnar Moxnes´ kamerater vil være kledd i røde snekkerbukser når Stortinget møtes i oktober. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
RØDE SNEKKERBUKSER: Vi må selvsagt vente til alt er talt opp, bokført og klarert, men det ser ut som om mellom 5 og 7 av Bjørnar Moxnes´ kamerater vil være kledd i røde snekkerbukser når Stortinget møtes i oktober. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Samfunnssalen 4 etasje, Arbeidersamfunnets plass 1 (Oslo):

Her var det Norge i rødt, og ikke blått og ikke helhvitt på partiets jubelvake midt i Oslo sentrum i går kveld.

Da den første prognosen kom klokka 21.00, som viste pluss minus fem prosent på landsbasis, var det hei og hå, tårer, jubel og måping. Mellom fire og fem prosent! Er det sant? M.a.o., farvel sperregrensa du onde.

Og, noen humretanker i salen gikk da sikkert til nasjonens styrtrike som nå skjelver desto mer i tweedbuksene og ekstra svette i vaffeljakkene (blå og olivengrønne).

Partiet der ute til venstre ser virkelig ut til å komme inn på Stortinget med hele bøtteballetten. Historisk venstresving i ny tid. Dette til orientering for våre lesere.

Vi må selvsagt vente til alt er talt opp, bokført og klarert, men det ser ut som om mellom 5 og 7 av Moxnes´ kamerater vil være kledd i røde snekkerbukser når Stortinget møtes i oktober.

Og, dette 138 år etter at Karl Marx døde, 97 år siden Lenin ble hentet hjem til herr og fru Lucifer. Og, da de første resultatene til Venstre, under sperregrensa, og god tilbakegang for Sylvi Litshaugs soldater, ja, da var det 1. mai-stemning.

Før tallenes viktige tale kan vi nevne at forfatter Liv Gulbrandsen var den selvskreven valgvaketoastmaster. Hennes politiske genbank stammer da også fra mor Jorun Gulbrandsen/far Tron Øgrim. Født rødt.

Atmosfæren i den gamle og ærverdige salen, i timene før den første ordentlige pekepinn klokka 21.00, var som på et omreisende sirkus før den første showet, fylt av adrenalin og mye spenning. Elefantene i rommet var hos Ropstad og Bollestad.

Meningsmålingene i høst har da også vært greie mot M/S Moxnes, og hans flerkulturelle mannskap.

Eldstemann i salen forresten, han var fra Lambertseter, 98 år gamle Trond Ødegård, mens den yngste så nesten uten som hun var født i går ved sin mors trygge favn, hos Stine Westrum, 3. pass Oslo-lista, som blidt fortalte at jenta var hele to uker gammel, vakens klart yngste. Hun stemte SV sa hun (fleip).

Han med dekknavn, Bjørnar Moxnes, som har vært leder siden 2012, ble klokka 22.04 (e.Kr) tatt imot som en høyreist Messi, som en moderne Elvis (som gamle og skråsikre ml-ere for lenge siden ikke ville at noen skulle høre på), som en som kan sykle, minst på vannet.

Han har vært partiets første og eneste stortingsrepresentant de siste fire åra, nå ser det ut til at han får solid ryggdekning av sine dedikert, egne.

- Uansett hvordan denne natta ender, dette er et historisk valg for Rødt. Det aller beste stortingsvalget noensinne, et historisk vendepunkt, ikke bare for Rødt, men også for Norge. Dette er venstresidens valg, så Støre, kom til oss, så skal vi lage vei i vellinga, sa Moxnes og den gamle parketten i arbeiderklassens katedral skint som for 100 år siden da Martin Tranmæl kanskje skred over gulvet.

Hva med urokråka Kristján Mímir Kristjánsson avdeling Rødt i Rogaland. Han fyker vel kanskje inn. En frittalende skald fra vesterled. Stortingets Snorre Sprett.

PS: Rødts viktigste saker i denne valgkampen har blant annet vært utjevne forskjells-Norge, et langt mer rettferdig arbeidsliv, profittfri velferd og øke skatten for de rikeste for å finansiere gratis tannhelse.

Summen er at drøye fire prosent av landets befolkning ønsker dette, mens landets finanselite fortsatte vil dyrke styrtrikhet for loven – kanskje med litt mer gull i plombene.

Sånn skal et demokrati i verdens rikeste Nord-Korea funke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer