LEDER

Abort og Ap-landsmøtet:

Et historisk vedtak

Men Ap-ledelsen er ute av stand til å forklare det.

NØLENDE: Støres mumling fikk naturlig nok framtredende Ap-kvinner til å reagere sterkt. Her er partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, på landsmøtet på hotellet The Hub. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NØLENDE: Støres mumling fikk naturlig nok framtredende Ap-kvinner til å reagere sterkt. Her er partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, på landsmøtet på hotellet The Hub. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nå går Arbeiderpartiet til valg på å fjerne nemndene for kvinner som vil ta abort mellom 12. og 18. uke. Norske kvinner skal selv få bestemme om de vil ta abort, seks uker lenger ut i svangerskapet enn i dag. Men partiet vil også gi kvinner i denne perioden en helsefaglig rådgivning og utrede om den skal være obligatorisk eller ikke. Kompromisset som redaksjonsklubben kom fram til er forbeholdet om å «utrede et alternativ med trygg oppfølging og medisinsk veiledning mellom uke 12 og 18». Dermed blir det fortsatt en forskjell på å ta abort før og etter tre måneder.

SV, Rødt, MDG og Venstre vil også utvide grensa for selvbestemt abort. Lørdagens vedtak på Arbeiderpartiets landsmøte er et historisk skritt mot liberalisering av abortloven. Men partiledelsen er ute av stand til å forklare det.

Jonas Gahr Støre har selv advart mot å utvide grensa for selvbestemt abort, og det kan forklare noe av motviljen mot å formulere vedtaket i klare ord. Men på pressekonferansen som avsluttet Arbeiderpartiets landsmøte lørdag bidro han bare til forvirring om hva vedtaket egentlig betyr. Når en partileder ber journalister lese vedtak, trykke hele og merke seg ordet utredning, da er partilederen på gyngende grunn.

Støre ville verken svare ja eller nei på om vedtaket er en utvidelse av retten til selvbestemt abort, og svarte på ulike tidspunkt både nei og kanskje på spørsmål om en veiledning skal være obligatorisk. Det siste står ikke i vedtaket. Veiledning kan likne på tidligere forslag fra abortmotstandere om en slags obligatorisk botsgang. Men vedtaket sier uansett klart at makten skal ligge hos kvinnen. Blir dette norsk lov, kan ingen kristenkonservativ nemnd i bibelbeltet lenger nekte kvinner å ta abort inntil uke 18.

Støres mumling fikk naturlig nok framtredende Ap-kvinner til å reagere sterkt. Til TV2 sa Ingvild Kjerkol og Anette Trettebergstuen tydelig at vedtaket vil utvide grensa for selvbestemt abort og at partilederen kanskje var sliten. De har opplagt mer å snakke sammen om etter landsmøtet.

I landsmøtets to mest opphetede debatter, rundt rusreformen og abort, har Støre ventet lenge med å klargjøre sitt syn. Så lenge at hans personlige innflytelse på både vedtakene og tolkningen av dem er blitt mindre tydelig enn den kunne vært. Etter at stemmene er talt opp og politikken vedtatt, må partilederen både stå for og forklare den. I denne saken må tydeligvis andre enn Støre ta den rollen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer