DEBATT

Etter kritikk mot SFO:

Et hjertesukk til foreldre

Dette er et hjertesukk til de foreldrene som mener SFO fortjener kritikk for å la barna samles 24 minutter foran tv-en i førjulstida.

SIER IFRA: Henriette Grimstad reagerer på ønske om å ikke vise julekalender-tv på SFO. Foto: Jonas Nord Gusland
SIER IFRA: Henriette Grimstad reagerer på ønske om å ikke vise julekalender-tv på SFO. Foto: Jonas Nord Gusland Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har fått høre om en klage sendt til SFO før helgen, i en naboby her jeg bor.

Klagen handler om at det er synd at de samler barna foran TV-en hver dag i desember for å se julekalender sammen. Fordi SFO burde være skjermfritt.

Kall meg gjerne hårsår, men jeg reagerer.

På vegne av SFO — og på vegne av alle barn som ikke er blant de mest privilegerte.

Det er harde kår for mange om dagen. I en julehjelp-gruppe jeg er medlem av på Facebook skrives haugevis med innlegg daglig. Folk gråter.

De har ikke penger til mat, julegaver eller varme klær til seg og barna. De har måttet selge TV-en og julepynten for å ha råd til strømregninga.

De er fortvilte. De trygler om hjelp til å skape julestemning — i form av noen godbiter til julestrømpa, små lekebiler, eller hårspenner de kan pakke inn og legge under treet på julaften.

FATTIGKØ: Hundrevis av mennesker venter på hjelp til å komme seg gjennom jula. På Fattighuset i Oslo er det hektisk julestrid. -Vi har fått inn ekstra mat fra kansellerte julebord, sier Styreleder Jansen Solvang. -Jeg håper å få litt julemat og kanskje en gave til dattera mi, sier Nurgima Asanovska. Video: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Lars Eivind Bones Vis mer

I tillegg til stadig mer utbredt fattigdom i samfunnet vårt, finnes de barna som opplever jula som vond — hvert eneste år.

Som, mens skolekameraten forteller om kalendergaver, rampenisse, pepperkakehus og julepyntet soverom, tenker på den fulle pappaen sin som sovnet på sofaen i går — men som våknet og brølte fordi julekalenderen på tv-en bråket for mye.

Eller på den rusa mammaen sin — som ikke vet hva Snøfall er, og som ikke engang husker at det er desember.

Dette er et hjertesukk til de foreldrene som mener SFO fortjener kritikk for å la barna samles 24 minutter foran tv-en i førjulstida.

Har dere tenkt på at det kan hende det ligger en veloverveid tanke bak?

Kanskje ønsker SFO å skape felles referanserammer for barna.

Gi dem noe å snakke om, samles rundt og glede seg over — sammen. Uansett hvilke forhold de lever under hjemme. Så ingen skal føle seg utenfor.

Vær så snill å løfte blikket litt.

Det finnes så mange skjebner, og så mange som har det så mye tøffere enn de barna som potensielt ser litt for mye på skjerm i desember.

God jul!

Og husk: Vær grei med hverandre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer