DEBATT

Kryptovaluta:

Et instrument for svindel

I stedet for å bygge en bedre, grønnere verden, har enorme mengder penger og energi blitt brukt til å skape pyramidespill i den digitale verden.

KAN IKKE FORKLARE: Selv de største forkjemperne for kryptovaluta har stadig vanskelig for å forklare hvordan denne teknologien kan brukes til noe nyttig, ut over en rekke forskjellige former for finansiell svindel, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock
KAN IKKE FORKLARE: Selv de største forkjemperne for kryptovaluta har stadig vanskelig for å forklare hvordan denne teknologien kan brukes til noe nyttig, ut over en rekke forskjellige former for finansiell svindel, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Over mange år har renten vært nesten i null. I stedet for å bygge en bedre, grønnere verden, har enorme mengder penger og energi blitt brukt til å skape pyramidespill i den digitale verden. Nå er det på tide å sette ned foten.

Kryptovaluta er sannsynligvis en av de verste oppfinnelsene de siste tiåra. Ideen var å tilby en trygg, digital valuta. I praksis har enorme mengder energi og flere hundre milliarder kroner blitt pumpet inn i en rekke forskjellige former for svindel.

Den eventyrlige og fullstendig spekulasjonsbaserte veksten i prisen på Bitcoin fram til toppunktet høsten 2021, har fått mange til å kaste seg på. Siden den eneste «verdien» i kryptovaluta er knyttet til hvor mange flere som vil kjøpe «myntene», omgjøres spekulantene raskt til evangelister, med en sterk egeninteresse av å promotere sine «investeringer», og blankt avvise all kritikk.

Blant disse evangelistene er det vanlig å sammenlikne blokkjedeteknologien med Internett: En enorm teknologisk nyvinning som vil revolusjonere verden. Dette argumentet kan man for eksempel høre fra norske krypto-tilhengere som Svein Ølnes, seniorforsker ved Vestlandsforskning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer