KOMMENTARER

Krig og fred

Et jordskjelv mot det normale

I fjor mente 70 prosent av nordmenn at USAs president utgjorde en fare for verdensfreden. Nå mener fire prosent det samme. Det er forskjellen på Donald Trump og Joe Biden.

TO FARLIGE MENN: Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB
TO FARLIGE MENN: Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi snakker om et jordskjelv tilbake til det normale. At nordmenn under president Donald Trump hadde mindre tillit til vår nærmeste allierte, var et unntak. Like mye som det forhåpentligvis vil forbli et unntak at USA igjen holder seg med en livsfarlig øverstkommanderende som Donald Trump.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er Russland og Vladimir Putin som oppfattes som den største trusselen mot verdensfreden av nordmenn. Det er normalt, for det er Den kalde krigens logikk og onde sirkel som vi delvis er tilbake til, som gjenspeiles i disse tallene. Der tillitsbyggende tiltak forsvinner mellom USA og Russland, og mistillit møtes med enda mer mistillit på begge sider. Det er lenge siden Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov kunne si:

- Jeg skal gjøre det verste jeg kan gjøre mot dere. Jeg skal ta fra dere et fiendebilde.

Og signerte den ene av talen om nedrustnig og våpenkontroll etter den andre, og var instrumentell for at Den kalde krigen endte nesten uten blodsutgytelser for 30 år siden.

Russland er bokstavelig talt nærliggende som en utfordrer for vår sikkerhet. Moskva var den historiske fienden under Den kalde krigen. Vladimir Putin har gravd opp igjen stridsøksa med blant ennet å gå aktivt inn i den syriske borgerkrigen, og vært sikkerhetsgarantien for Bashar al Assad. Og ved å kappe land i nærområdene, i både Georgia og Ukraina. Fra Moskva er det historiske rettigheter og behovet for sikkerhet det dreier seg om. Men fra Tbilisi, Kiev, Warszawa, Vilnius, Riga og Tallin ser det helt annerledes ut. Og fra Oslo.

38 prosent svarer altså at Putin utgjør den største faren for verdensfreden, mens 25 prosent svarer den kinesiske presidenten Xi Jinping. I det store strategiske spillet er det liten tvil om at Kinas enorme vekst, kombinert med president Xis kompromissløse nasjonalisme, er en betydelig større trussel for verdensfreden, enn Russland.

Iver Neumann har rett i at Russland ikke lenger er noen supermakt, bortsett fra når det gjelder atomvåpen-arsenalet, men en regional stormakt. Problemer er at det er så mange regioner Russland er en stormakt i, slik at landet faktisk er en regional stormakt i Arktis, i det fjerne østen, i Sentral-Asia, inkludert Afghanistan, i nærområdene Georgia og Ukraina, i Midt-Østen, i Sentral-Europa, i Østersjøen og i nordområdene. Hvis vi legger til enkelte steder i Afrika, så er Russland en regional stormakt - og militærmakt - nær sagt over alt.

Men den store utfordreren for den etablerte sikkerheten i vår tid er Kina. Xi Jinping har nettopp feiret kommunistpartiets 100-års jubileum med å understreke at partiet, det er alt, og at ingen skal kunne diktere Kina på noen som helst måte. Det er en post-post-kolonialistisk revansjisme som ligger i det kinesiske prosjektet. Kombinert med en rasjonell utenrikspolitikk der man bygger allianser. Og der Kina bygger økonomiske allianser gjennom sitt enorme Belte og vei prosjekt, så bygger Joe Biden politiske og ideologiske allianser for å demme opp for Kinas vekst og innflytelse.

Joe Bidens svar ser ut til å være at det bare kan være én vinner i USAs rivalisering med Kina. Biden gjør seg altså også til en tilhenger av et null-sum-spill, at der den ene har framgang må den andre ha tilbakegang. De ideologiske forskjellene er så store at kun én kan stå igjen på valplassen som vinner.

Det er et sjansespill som det ikke er gitt at USA og Vesten vil vinne. Og hvis vi ser bort fra dypt alvorlige kuriositeter, som Nord-Koreas Kim Jong-un, så er det trolig nettopp her den store utfordringen i spillet om global krig og fred ligger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer