KOMMENTARER

Krig og fred

Et jordskjelv mot det normale

I fjor mente 70 prosent av nordmenn at USAs president utgjorde en fare for verdensfreden. Nå mener fire prosent det samme. Det er forskjellen på Donald Trump og Joe Biden.

TO FARLIGE MENN: Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB
TO FARLIGE MENN: Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi snakker om et jordskjelv tilbake til det normale. At nordmenn under president Donald Trump hadde mindre tillit til vår nærmeste allierte, var et unntak. Like mye som det forhåpentligvis vil forbli et unntak at USA igjen holder seg med en livsfarlig øverstkommanderende som Donald Trump.

Det er Russland og Vladimir Putin som oppfattes som den største trusselen mot verdensfreden av nordmenn. Det er normalt, for det er Den kalde krigens logikk og onde sirkel som vi delvis er tilbake til, som gjenspeiles i disse tallene. Der tillitsbyggende tiltak forsvinner mellom USA og Russland, og mistillit møtes med enda mer mistillit på begge sider. Det er lenge siden Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov kunne si:

- Jeg skal gjøre det verste jeg kan gjøre mot dere. Jeg skal ta fra dere et fiendebilde.

Og signerte den ene av talen om nedrustnig og våpenkontroll etter den andre, og var instrumentell for at Den kalde krigen endte nesten uten blodsutgytelser for 30 år siden.

Russland er bokstavelig talt nærliggende som en utfordrer for vår sikkerhet. Moskva var den historiske fienden under Den kalde krigen. Vladimir Putin har gravd opp igjen stridsøksa med blant ennet å gå aktivt inn i den syriske borgerkrigen, og vært sikkerhetsgarantien for Bashar al Assad. Og ved å kappe land i nærområdene, i både Georgia og Ukraina. Fra Moskva er det historiske rettigheter og behovet for sikkerhet det dreier seg om. Men fra Tbilisi, Kiev, Warszawa, Vilnius, Riga og Tallin ser det helt annerledes ut. Og fra Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer