LEDER

Vaksinestrategi:

Et kappløp i dumskap

Hvis målet er å hindre tap av menneskeliv kan vi ikke legge til grunn en falsk oppfatning av hva som er rettferdig. Da ender debatten om vaksinestrategi i et kappløp i dumskap. I dette landet har alle liv lik verdi.

VAKSINESTRATEGI: Helseminister Bent Høie holdt i dag pressekonferanse sammen med direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg om vaksinestrategi. Foto: Berit Roald / NTB
VAKSINESTRATEGI: Helseminister Bent Høie holdt i dag pressekonferanse sammen med direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg om vaksinestrategi. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Er et menneskeliv i Molde verdt mer enn et menneskeliv på Stovner i Oslo? Det er den egentlige kjernen i den debatten som nå raser om geografisk skjevfordeling av vaksiner mot covid-19. Hvis målet er å hindre tap av menneskeliv kan vi ikke legge til grunn en falsk oppfatning av hva som er rettferdig. Da ender vi i et kappløp i dumskap. I dette landet har alle liv lik verdi.

Fra første dag har vaksinene vært skjevfordelt. De er blitt fordelt ut fra en streng prioritering: Å redusere risiko for død, redusere risiko for alvorlig sykdom, opprettholde viktige tjenester og infrastruktur, beskytte økonomien og til slutt gjenåpne samfunnet. Det er grunnen til at de eldste og mest utsatte, samt utvalgt helsepersonell, har stått først i køen. Alle andre må vente. Selv om det kan oppleves som urettferdig at gamle med kort gjenværende levetid går foran yngre som har mange år igjen.

Regjeringen har sluttet seg til forslaget fra Folkehelseinstituttet om en moderat skjevfordeling av vaksiner til geografiske områder med høyt smittetrykk. Endringen er i tråd med hovedmålet om å redusere risiko for død og alvorlig sykdom. Noen bydeler i Oslo og de mest rammede kommunene rundt hovedstaden vil få en økning på 20 prosent i antall vaksiner. For å oppnå det vil 330 kommuner og bydeler få en reduksjon i leveransene på tre prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer