LEDER

Et kollektivt løft

Nå åpner nordmenn sine hjem og hytter for ukrainske flyktninger. Innsatsviljen må raskt kanaliseres inn i gode ordninger for dem som kommer.

I NORGE: Flere barn var blant flyktningene fra Ukraina som søndag kveld ankom mottaket på Scandic Helsfyr, etter at de ble hentet med buss på grensen mellom Ukraina og Polen. Foto: Terje Pedersen / NTB
I NORGE: Flere barn var blant flyktningene fra Ukraina som søndag kveld ankom mottaket på Scandic Helsfyr, etter at de ble hentet med buss på grensen mellom Ukraina og Polen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi kan bosette 22 000 flyktninger i 2022, meldte til sammen 298 kommuner inn til Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) sist uke. Anslaget er svar på et brev de fikk bare fem dager før, og nøyaktig fire ganger så mange flyktninger som kommunene hadde planlagt å ta imot før Russlands invasjon av Ukraina. Signalet fra kommunene er kraftfullt og viktig: Ukrainske flyktninger er velkomne til Norge, og kommunene er rede til å ta dem imot.

Ingen vet hvor stort behovet vil bli, men vi vet at vi står oppe i den største flyktningkatastrofen i Europa siden andre verdenskrig. Heldigvis er solidariteten sterk.

Nå åpner nordmenn sine hjem og hytter for ukrainske flyktninger. Kommuner over hele landet ber innbyggere melde seg hvis de har ledig husrom som kan leies ut til ukrainske flyktninger. Mange har allerede inngått dialog med kommunene om å leie ut hytter, leiligheter, ledige rom eller sokkelleiligheter. NRK-kjendis Thomas Seltzer har stilt hytta si til disposisjon for flyktninger i Løten kommune, og har startet en kampanje der han ber andre om å gjøre det samme. Denne dugnadsånden kan bidra til å øke kapasiteten raskt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer