KOMMENTARER

Et løp for livet

USA er nå i et vakuum. Trump jager advokater og tilhengere for å få demokratiet til å kollapse, mens det ennå er tid.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forskjellen på de to scenene onsdag kveld norsk tid kunne ikke vært mer talende. Joe Biden i hjembyen Wilmington, Delaware, og Rudi Guiliani (Trumps advokat) sammen med Eric Trump i Philadelphia, Pennsylvania. Det er knapt tre kvarters kjøretur mellom de to byene. Avstanden mellom de to opptredenene var likevel like stor som splittelsen i USA.

Den illustrerer akkurat hva slags skvis, eller skal vi si vakuum, som det amerikanske demokratiet nå befinner seg i. Det er ikke en overdrivelse å si at situasjonen er farlig.

I presidentaktige omgivelser i Wilmington holdt en rolig Biden en slags mini-innsettelsestale, med forsikringer om at han ville bli alle amerikaneres president, ikke bare sine tilhengeres. På gata i Philadephia spyttet Rudi Giuliani og Eric Trump ut sine angrep på valgprosessen i delstaten. De kastet ut udokumenterte påstander om valgjuks, og varslet uinnskrenket juridisk krig. Og de serverte rein agitasjon. Eliten bryr seg ikke om stemmene deres, dere er jo «deplorables», sa Giuliani. Han brukte for sikkerhets skyld uttrykket to ganger i løpet av sine få minutter under pressekonferansen.

Trumps advokat, Rudy Guiliani, langet ut mot valget i delstaten Pennsylvania. Han anklaget Demokratene for fusk og tok til orde for at det eventuelle valgresultatet er ugyldig. Vis mer

Joe Biden er på vei mot seier i presidentvalget, men har i skrivende stund ennå ikke kunnet erklære den. Han må være forsiktig. Riktignok har Biden vært påpasselig med å understreke at han mener seieren er innen rekkevidde. Det er viktig for å vise selvtillit og gi trygghet overfor egne, nervøse støttespillere. I dette spesielle året hvor coronaen har satt valggjennomføringen i krabbegir i mange stater, er Biden likevel helt avhengig av å vente til valgprosessen udiskutabelt har ført ham til seier. Fredelige og rolige valg har vært noe av det siste partiene har vært ganske enige om, selv om det har slått sprekker etter at Høyesterett gjorde Bush til vinner i Florida under presidentvalget i 2000. I år har Trump gjort også denne saken, tilliten til valgprosessen, ytterst polarisert. Valgets legitimitet, med to hundre års historie å vise til, er Bidens fremste kort. Han må spille helt rent.

Dette utnytter Trump-leiren til det fulle. I vakuumet fram til en vinner kan utropes, gjør de alt de kan for å oppildne egne tilhengere. I tillegg forsøker de å forlenge vakuumet så lenge som mulig, ved å prøve å forsinke stemmetelling og utfordre resultatene langs juridiske spor.

Hensikten er ikke bare å påvirke resultatet, for eksempel ved å stoppe stemmetellingen i Pennsylvania, hvor Trump kan miste ledelsen. De regner nok også med at budskapet, at demokratene «stjeler» valget, i mellomtida vil få feste og utløse uro. Langt villere konspirasjonsteorier har gode vilkår. Vi har allerede sett uroligheter, og det er potensiale for langt mer. Vold og uro kan hindre opptelling, eller gi Trump andre fordeler.

Lov og orden-presidenten egger til konfrontasjon. Og hvis det slår ut i full blomst kan han peke på motstandere på venstresiden, og utnytte rollen som ordensmaktens øverste sjef. Han er fortsatt president. Eskalering er trolig Trumps siste gjenværende mulighet til å påvirke utviklingen.

I denne situasjonen har Joe Biden ett mål: Å framstå rolig og mest mulig avvæpnende – i dobbel forstand. Det gjelder både overfor egne tilhengere som blir provosert av den sittende presidentens oppførsel, og overfor motstandere. Biden vil gi Trump-tilhengerne minst mulig grunn til å hisse seg opp. Det var derfor han ikke holdt noen flammende seierstale onsdag kveld i Wilmington. Den var helt fri for referanser til valgløfter, bortsett fra ett: Om å forene.

Visepresident Kamala Harris var med på scenen, men ble stående umælende bak munnbindet og vente som om hun var en presidentfrue. I et land hvor kvinner i politikken nærmest automatisk blir oppfattet som provoserende, fikk ikke damen snakke.

Det var lite kraft i Bidens tale onsdag kveld, har mange innvendt. Det var nettopp meningen.

I hvor sterk grad scenariet utvikler seg i pessimistisk retning, vil avhenge av to ting: Hvordan det juridiske systemet håndterer Trump-kampanjens søksmål, og hvor mange sentrale republikanske politikere som vil markere avstand. Når valgnederlaget synes stadig mer definitivt, vil de følge ham inn i «krigen»? Heldigvis er det ennå god grunn til å sette ordet i anførselstegn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer