KOMMENTARER

Et mer europeisk Tyskland

Regjeringsskiftet i Tysland gir håp til de som ønsker et tettere, sterkere og mer uavhengig EU, skriver Einar Hagvaag.

AKSEN PARIS-BERLIN: Forbundskansler Olaf Scholz ønskes velkommen til Elysée-palasset av president Emmanuel Macron, bare to dager etter at han overtok som Tysklands regjeringssjef. Foto: AP / NTB 7 Thibault Camus)
AKSEN PARIS-BERLIN: Forbundskansler Olaf Scholz ønskes velkommen til Elysée-palasset av president Emmanuel Macron, bare to dager etter at han overtok som Tysklands regjeringssjef. Foto: AP / NTB 7 Thibault Camus) Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forbundskansler Olaf Scholz vil gjøre Tyskland til en pådriver i EU-samarbeidet. Hans regjering av sosialdemokratene i SPD, De Grønne og fridemokratene i FDP nevner Europa, altså EU, 254 ganger i regjeringsplattformen på 177 sider. I Frankrike og i EU-hovedkvarteret i Brussel er man henrykte over hva man leser og hører fra Berlin; det er godt over forventningene. Tyskland vil ikke lenger lukke noen dør for reformer og endringer av traktatene, heller ikke i Stabilitetspakten, denne tvangstrøya med sine to hovedregler som setter et tak på 60 prosent gjeld og tre prosent underskudd på statsbudsjettet i forhold til landenes brutto nasjonalprodukt (BNP).

Dette er helt andre toner enn de som kom fra Berlin under forgjengeren, Angela Merkel, som i sine år i mangt var en bremsekloss i EU. Som hennes finansminister og visekansler, svarte Scholz for fire år tilbake på et spørsmål: «I Tyskland er en tysk finansminister alltid tysk finansminister.» Hennes tidligere finansminister, Wolfgang Schäuble, lekset opp for grekerne under gjeldskrisa at først måtte de spare seg til fant for å oppnå velstand. Hardkjøret mot Hellas mante fram det gamle bildet av «den stygge tyskeren», ikke bare i Hellas.

Mye vann har seinere rent nedover Rhinen. Da pandemien rammet EU var Scholz som finansminister en av dem som utarbeidet den tysk-fransk planen om det enorme fondet for gjenoppbygging på 750 milliarder euro, nå kalt Neste Generasjon EU, finansiert i fellesskap ved å la EU-kommisjonen ta opp lån. Nå er Scholz rede til å vise fleksibilitet og drøfte reformer i Stabilitetspakten, som under pandemien i alle fall er satt til side.

Tilsynelatende bakvendt er det den nye finansministeren Christian Lindner fra FDP, partiet for lave skatter og lave statsutgifter, som får ansvaret for dette skiftet. I EU var han ansett som en hauk; en kommentator mente det var som å sette ulven til å gjete saueflokken. Men i et intervju med Der Spiegel nylig sa han: «Tyskland kan ikke oppføre seg som spare-kommissær» i EU. Du verden!

I EU-kommisjonen anser man det umulig å gå tilbake til rigide tolkninger av Stabilitetspakten. Det ville utløse ny økonomisk krise. Mange av reglene er også uforståelige for alle utenom noen få innvidde i EU. Tidligere president i EU-kommisjonen og tidligere statsminister i Italia, Romano Prodi, har kalt reglene for «stupide» og andre har med henvisning til Prodi kalt dem økonomisk «idioti». Under gjeldskrisa med Hellas i stormens øye, viste de seg å forsterke krisa. Arbeidet med en reform er i gang.

Scholz dro fredag på sin første utenlandstur til Paris, som alle forbundskanslere gjør, for å møte president Emmanuel Macron. Og Macron tiltalte ham med et uvanlig «du». Macron er svært fornøyd med Tysklands vilje til å forsterke EU. Scholz vil arbeide for å få et nærmere samarbeid om utenrikspolitikken og gi EU en virkelig utenriksminister, noe britene i si tid la ned et veto mot. Tyskerne kan også være med på det litt luftige franske forslaget om å skaffe EU «strategisk autonomi». Og de tre partiene ønsker å fullføre arbeidet med en bankunion, som har stått i stampe fordi rike land i nord ikke har vært villige til å påta seg å dele utgifter med land i sør. Men først må bankene da oppfylle krav om mindre risiko i sine balanser.

Scholz dro videre til Brussel for samtaler med presidentene i EU-rådet, Charles Michel, og i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen. Tyskland støtter nå EU-lederne i krangelen om rettsstaten med Polen og Ungarn. Hvis de to landene skal motta penger fra fondet for gjenoppbygging, så må de også ha uavhengige domstoler. Merkel var nølende til dette. Søndag dro Scholz til Polen, der han ble tatt imot med militær æresvakt av statsminister Mateusz Morawiecki, og denne striden kom nok opp under samtalene.

Guy Verhofstadt, en ivrig føderalist som tilhører den liberale familien som Lindner, skjuler ikke sin glede over tysk støtte til å gjenoppta Konferansen om Europas Framtid for å drøfte virkelige reformer i EU. «Stjernene kommer på linje» sier han og forklarer: Macron og Frankrike overtar 1. januar det halvårlige presidentskapet i EU, Scholtz er på plass i Berlin og Mario Draghi styrer i Italia; de utgjør et sterkt triangel for reformer.

Den nye utenriksministeren, Annalena Baerbock fra De Grønne, har gitt uttrykk for en strengere politikk overfor Russland og Kina, hvor Merkel var forsiktig og pragmatisk. Dersom Russland trapper opp konflikten med Ukraina, vil ikke den omstridte rørledningen for gass, Nord Stream 2, komme i drift, sier hun. Hun sier ikke noe så viktig uten å ha fått det godkjent av Scholz, som ventes å ville styre mye av utenrikspolitikken.

Ingen ting av dette innebærer noe 180 graders skifte av tysk politikk. Scholz, en «nordisk» og lavmælt pragmatiker fra Hamburg, vil dreie kursen forsiktig og bruke de mulighetene som byr seg i EU. Mye er avhengig av president-valget i Frankrike til våren.

I 1953 oppfordret den tyske forfatteren Thomas Mann ei gruppe studenter i Hamburg til å kjempe «ikke for et tysk Europa, men for et europeisk Tyskland». Olaf Scholz ser ut til å være enig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer