Forbundskansler Olaf Scholz vil gjøre Tyskland til en pådriver i EU-samarbeidet. Hans regjering av sosialdemokratene i SPD, De Grønne og fridemokratene i FDP nevner Europa, altså EU, 254 ganger i regjeringsplattformen på 177 sider. I Frankrike og i EU-hovedkvarteret i Brussel er man henrykte over hva man leser og hører fra Berlin; det er godt over forventningene. Tyskland vil ikke lenger lukke noen dør for reformer og endringer av traktatene, heller ikke i Stabilitetspakten, denne tvangstrøya med sine to hovedregler som setter et tak på 60 prosent gjeld og tre prosent underskudd på statsbudsjettet i forhold til landenes brutto nasjonalprodukt (BNP).
Dette er helt andre toner enn de som kom fra Berlin under forgjengeren, Angela Merkel, som i sine år i mangt var en bremsekloss i EU. Som hennes finansminister og visekansler, svarte Scholz for fire år tilbake på et spørsmål: «I Tyskland er en tysk finansminister alltid tysk finansminister.» Hennes tidligere finansminister, Wolfgang Schäuble, lekset opp for grekerne under gjeldskrisa at først måtte de spare seg til fant for å oppnå velstand. Hardkjøret mot Hellas mante fram det gamle bildet av «den stygge tyskeren», ikke bare i Hellas.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger