KOMMENTARER

Et mer europeisk Tyskland

Regjeringsskiftet i Tysland gir håp til de som ønsker et tettere, sterkere og mer uavhengig EU, skriver Einar Hagvaag.

AKSEN PARIS-BERLIN: Forbundskansler Olaf Scholz ønskes velkommen til Elysée-palasset av president Emmanuel Macron, bare to dager etter at han overtok som Tysklands regjeringssjef. Foto: AP / NTB 7 Thibault Camus)
AKSEN PARIS-BERLIN: Forbundskansler Olaf Scholz ønskes velkommen til Elysée-palasset av president Emmanuel Macron, bare to dager etter at han overtok som Tysklands regjeringssjef. Foto: AP / NTB 7 Thibault Camus) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forbundskansler Olaf Scholz vil gjøre Tyskland til en pådriver i EU-samarbeidet. Hans regjering av sosialdemokratene i SPD, De Grønne og fridemokratene i FDP nevner Europa, altså EU, 254 ganger i regjeringsplattformen på 177 sider. I Frankrike og i EU-hovedkvarteret i Brussel er man henrykte over hva man leser og hører fra Berlin; det er godt over forventningene. Tyskland vil ikke lenger lukke noen dør for reformer og endringer av traktatene, heller ikke i Stabilitetspakten, denne tvangstrøya med sine to hovedregler som setter et tak på 60 prosent gjeld og tre prosent underskudd på statsbudsjettet i forhold til landenes brutto nasjonalprodukt (BNP).

Dette er helt andre toner enn de som kom fra Berlin under forgjengeren, Angela Merkel, som i sine år i mangt var en bremsekloss i EU. Som hennes finansminister og visekansler, svarte Scholz for fire år tilbake på et spørsmål: «I Tyskland er en tysk finansminister alltid tysk finansminister.» Hennes tidligere finansminister, Wolfgang Schäuble, lekset opp for grekerne under gjeldskrisa at først måtte de spare seg til fant for å oppnå velstand. Hardkjøret mot Hellas mante fram det gamle bildet av «den stygge tyskeren», ikke bare i Hellas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.