DEBATT

Psykiske helseplager:

Et mislykket eksperiment

I 2015 lanserte Høyre pakkeforløp for psykisk helsetjeneste. Dette skulle forbedre behandlingstilbudet, mente Høyre. Det motsatte skjedde.

LANGT FLERE SYKE: Etter åtte år står Høyre-fløyen tilbake uten noen kredibilitet hva angår psykisk helsevern. Vi har langt flere psykisk syke og uførhet blant unge har skutt i været, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LANGT FLERE SYKE: Etter åtte år står Høyre-fløyen tilbake uten noen kredibilitet hva angår psykisk helsevern. Vi har langt flere psykisk syke og uførhet blant unge har skutt i været, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Daniel L. L. Sogge
Daniel L. L. Sogge Vis mer

I april kom rapporten hvor en av fire studenter fortalte om konkrete selvmordstanker. Nasjonalt utgjør dette hele 70,000 studenter. Slike tall er historisk uhørt under økonomisk oppgang som i dag.

I dag er over 20 000 unge uføre. I 63 prosent av tilfellene lider den unge uføre av psykiske helseplager og de siste åra har antallet unge uføre økt kraftig. Ifølge Nav er den klareste årsaken økt hyppighet av psykiske lidelser.

Når man først blir ufør, er det vanskelig å tre ut på arbeidsmarkedet. I perspektivmelding til Stortinget (2021) konstateres det at «svært få vender tilbake til arbeidslivet når de først har fått innvilget uføretrygd.» Er dette skjebnen for de nå mange tusen unge uføre, vil det være en nasjonal tragedie.

Vi står overfor en katastrofe på siden av pandemi og klimakrise. Psykiske helseplager skyller over nasjonens unge. Og dette akselererte under Høyre-regjeringen og deres reformer.

I 2015 lanserte Høyre pakkeforløp for psykisk helsetjeneste. Statsminister Erna Solberg forklarte at «pakkeforløp handler om å standardisere tilbudet til pasienten». Med reformen skulle gitte diagnoser utløse gitte behandlingsforløp (kalt pakkeforløp). Dette skulle forbedre behandlingstilbudet, mente Høyre. Det motsatte skjedde.

Dommen kom raskt. SINTEFs rapport ga reformen strykkarakter. I oppfølgingsrapporten fra i år var dommen lik. Der oppsummeres fagfolkenes syn på reformen slik: «Det brukes ord som belastning, vagt, uforståelig, til bry, ikke meningsfullt, ingen funksjon osv.»

Høyre forsøker likevel å skryte av kortere pasientkøer. Dette har sin forklaring i pakkeforløpenes struktur. Hver tilstand gir bare en viss mengde behandlingstid. Men dette har sin bakside.

Resultatet så vi når Psykologforeningen i sommer gikk ut med alarm: «Pasienter må skrives ut for tidlig slik at tidsfristene overholdes.» Høyres pakkeforløpsreform ga ikke fagfolkene nok tid per pasient. Hvordan svarte Høyre? To måneder etter gikk Høyre på velg med løfte om ytterligere halvering av ventetida. Dette løftet var ikke bare virkelighetsfjernt, men skremmende uforsvarlig.

Kortere ventelister har blitt fulgt av flere psykisk syke, ikke færre. Høyre ser ikke ut til å forstå at det ikke bare er ventelista som må ned, men også antall syke. Da må fagfolkene få tid til å ferdigbehandle sine pasienter før nye tvinges igjennom det rigide pakkeforløpsysemet.

Psykologene fortviler og flere slutter. Mange går over til det private (som Høyres politikk ofte resulterer i). I dag har vi rekordmange privatpraktiserende psykologer. Samtidig har antallet offentlige avtalespesialister stagnert. Med Høyre har vi fått et klasseskille selv for psykisk syke. Spurt om «pakkeforløp i psykisk helse» svarte en psykologspesialist VG: «Det er neppe tilfeldig at det stadig er flere behandlere som går over til det private.»

I 2014 lovte Høyre økt bevilgning til psykisk helsevern. Men, som rapportert av Riksrevisjonen i sommer, holdt ikke helseminister Bent Høie og Høyre sitt løfte ved noen av de påfølgende åra.

Etter åtte år står Høyre-fløyen tilbake uten noen kredibilitet hva angår psykisk helsevern. Vi har langt flere psykisk syke. Uførhet blant unge har skutt i været. Fagpersonell opplever en mistillit og meningsløshet i møte med Høyres pakkeforløpsreform. Den økonomiske bevilgningen holder ikke mål og det har oppstått et klasseskille med flere private psykologer enn noen gang.

Med Arbeiderpartiet i regjering, vil vi korrigere åtte år med mislykket eksperimentering og brutte løfter i vårt helsevesen for psykisk syke. For de unge opp til og med 25 år, vil Arbeiderpartiet gjøre behandling i offentlig psykisk helsevern gratis.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer

Arbeiderpartiet vil erstatte Høyres pakkeforløp-eksperiment i psykisk helsevesen. Vi vil bygge tilliten til fagpersonene, slik at den enkelte pasient får tilstrekkelig behandling etter sitt behov.

Med Arbeiderpartiet tilbake i regjering vil fagfolkene og pasientene i psykisk helsevesen omsider få oppmerksomheten og hjelpen de fortjener.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer