KOMMENTARER

Facebook 20 år

Et monster ute av kontroll

Gratulerer med dagen, Facebook! På tide å vokse opp.

INN PÅ TEPPET: TikTok-sjef Shou Zi Chew, Meta-sjef Mark Zuckerberg og X-sjef Linda Yaccarino, ble kalt inn til høring i senatet sist uke i et forsøk på å regulere sosiale medier. Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap Photo
INN PÅ TEPPET: TikTok-sjef Shou Zi Chew, Meta-sjef Mark Zuckerberg og X-sjef Linda Yaccarino, ble kalt inn til høring i senatet sist uke i et forsøk på å regulere sosiale medier. Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap Photo Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var neppe slik Facebook-gründeren Mark Zuckerberg hadde sett for seg at han skulle feire jubileet, der han sto skolerett i en senathøring i Washington og ba om unnskyldning til foreldre i salen som mener sosiale medier har tatt livet av barna deres.

«Du har blod på hendene dine,» ropte den republikanske senatoren, Josh Hawley. Han ga ikke Zuckerberg noe annet valg enn å snu seg til foreldrene, som hadde buet da tech-sjefene fra alle de største selskapene kom inn i høringssalen. Men Zuckerberg er og blir giganten blant kjempene. Den alle peker på når noe går galt.

Det var enkelte som hevdet at han så litt ubekvem ut, men da skulle du granske steinansiktet nøye. Jeg tror ikke det kostet ham en kalori. Hvis senatorene hadde glede av å ydmyke ham på direkten, spiller han gjerne med. Det er ikke første gang han er blitt kalt inn på teppet av lovgivere som skryter av at nå, nå skal de endelig ta ham. Det kommer sjelden noe ut av det, annet enn små filmsnutter senatorene kan poste i sosiale medier for å vise hvor tøffe de er. En slags meta-kommentar til egen maktesløshet.

Da 19-åringen Zuckerberg for 20 år siden fant opp nettverket han døpte «thefacebook», var det i første omgang en morsom måte å kommunisere på for ham og vennene hans på Harvard. Filmen «Social Network», som omhandler startfasen, tegner ikke akkurat et sympatisk bilde av unge Mark, og det bildet preger fortsatt debatten om sosiale mediers rolle og makt over livene våre. Det er personlig, konfliktfylt og ambivalent. Og nettopp i dette personlige ligger trolig nøkkelen til hvorfor myndigheter over hele verden ikke klarer å regulere en ny industri på en fornuftig måte, slik man lykkes på andre områder.

De fleste av oss fikk slippe inn på Facebook flere år seinere, men da eksploderte det. I dag er rundt to milliarder brukere jevnlig på Facebook - 2,2 millioner bare her i Norge. Det er rett og slett imponerende at Facebook har forsvart førsteplassen i alle disse årene når så mange konkurrerer om folks tid og oppmerksomhet, og den teknologiske utviklingen og konkurransen er knivskarp.

Det forteller kanskje at Zuckerberg og etterhvert eierselskapet Meta har vært ganske flinke til å lytte til brukernes ønsker og behov, tross alle klagene om det motsatte. Redaktørstyrte medier er vel de som har størst grunn til å klage over å ha blitt ranet på høylys dag, men den debatten overlater jeg til mine sjefer.

Hva er det som gjør Facebook og Meta-universet så universelt populært? I mange år foretrakk jeg twitter, fordi det tilbød en fortløpende debatt i nyhetsbildet med unike kilder, både ordinære eksperter og vanlige folk på bakken i konflikter. Twitter var aldri så stort som man kunne få inntrykk av, men det var viktig politisk. Det var medvirkende til at Trump vant valget i 2016. Nå har Elon Musk på rekordtid klart å ødelegge og forsøple plattformen med ufiltrert hatprat og roboter. Twitter, nå X, er blitt sosiale mediers verste mareritt, en slagmark hvor mobben regjerer. Men hvor er alternativet?

I likhet med millioner av andre har jeg trukket meg stille ut, uten å finne et reelt alternativ. Facebook er ikke det samme. Likevel er det der jeg har hengt mest de siste par årene. Fordi det er enkelt, ujålete og fungerer stort sett etter hensikten. Det hender jeg poster bilder av katten min og får flere likes enn når jeg legger ut en kommentar eller nyhetsartikkel, men det er greit. Vi trenger bilder av katter i feeden vår. Det er sjelden jeg opplever sjikane eller trolling, selv om det kan gå en kule varmt i kommentarfeltet om Trump, ulv eller norsk humor er tema. Facebook er ganske hyggelig, av og til morsomt, noen ganger kranglete, omtrent som et norsk borettslag.

I Norge er Facebook stemplet som litt gamlis. Den største brukergruppa er mellom 40-49. Deretter den like under. Internasjonalt er brukerne mye yngre. I snitt er den største brukergruppen mellom 25 og 34, deretter mellom 18 og 24. Forklaringen kan være at nordmenn ligger i front i den teknologiske utviklingen og flere har smarttelefoner, ikke minst unge som dermed kan stikke av til andre plattformer som TikTok, ikke minst. Men det er jo ikke overraskende at unge ikke vil være på den samme arenaen som sine foreldre og besteforeldre. Det har de aldri ønsket.

Senatet i USA prøver å innføre en ny regulering for å beskytte unge mot sosiale medier, The Child Safety Act. Det er nærmest tverrpolitisk enighet om at noe må gjøres, men der stopper det. Noen vil for eksempel hindre unge i å få informasjon om abort og skeive, mens andre nettopp ser sosiale medier som et frirom hvor unge kan få kontakt med andre som er som dem. På den ene side er sensur et onde, på den annen side har X demonstrert hva som skjer når alt slippes løs uten noen regler.

Den største utfordringen med sosiale medier er nettopp den politiske. Eller demokratiet. Det begynner vel å bli en stund siden noen stønnet oppgitt av bekymringer og sa, herregud, nettet er bare en ny teknologi. Ellers er alt som før. Nei, det er ikke det. Algoritmer splitter og isolerer folk. Massedata brukes til å spre falsk informasjon og undergrave valg. KI er allerede en skremmende faktor i det amerikanske presidentvalget.

Det er på tide å innse at tenåringen «Mark Zuckerberg» er vokst opp til å bli et monster. Hvordan vi skal regulere sosiale medier fremover er en av de største utfordringene vi har. Det holder ikke å si du er sorry.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn