KOMMENTARER

Jordan Petersen i Oslo

Et nasalt orakel

Er virkelig Jordan B. Peterson en av verdens mest kontroversielle intellektuelle?

I OSLO: Dagbladet var til stede på Jordan Petersons show i Oslo mandag kveld. «Noe har skjedd med ham. Det er som om statusen har gått til hode på ham», skriver Dagbladets Hannah Bull Thorvik. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jason Franson

I OSLO: Dagbladet var til stede på Jordan Petersons show i Oslo mandag kveld. «Noe har skjedd med ham. Det er som om statusen har gått til hode på ham», skriver Dagbladets Hannah Bull Thorvik. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jason Franson

Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Dette trenger Norge nå», sier mannen ved siden av meg. Vi sitter på en tettpakket rad av plaststoler i Oslo Spektrum. «Han får virkelig sagt det. Det er få av hans kaliber».

Vi har betalt nesten tusen kroner hver for å høre på en av verdens mest nasale psykologer. Jordan Bernt Peterson har på seg brun dress og gestikulerer på den opplyste scenen.

- Dere har ingen anelse om hvor privilegerte dere er. Tenk at dere er født i Oslo, for en fantastisk infrastruktur, sier han i en rant om «privileges».

Tanken på å begi seg ut på et globalt en-manns-show later til å være en skremmende idé for de fleste. Det er nok en sunn refleks.

Jordan B. Peterson tar lett på utfordringen, kanskje for lett. Siden han var her sist, i 2018, har han vært syk, sluttet som professor og gitt ut «Beyond Order», et nytt sett med leveregler. En del av spenningen er knyttet opp til om han er den samme, om han vil innfri forventningene.

Men noe har skjedd med ham. Det er som om statusen har gått til hode på ham, som om han vet han har fansen i sin hule hånd og ikke engang trenger å prøve.

Familiebedriften

I 2019 forsvant han. På det tidspunktet hadde han - plaget av angst, konas kreftsykdom og sine høye forventningers misnøye - lagt seg i russisk koma etter å ha blitt avhengig av beroligende medisiner. I perioder har han bare inntatt biff, salt og vann etter råd fra datteren. På nett køddes det med at han gråter av egne refleksjoner. Går det bra med ham?

Ja, forsikrer kona. Tammy går opp på scenen og gir oss rapport om familien. Sønnen har laget en ny app som vi må sjekke ut. Datteren er i gang med å etablere et digitalt Peterson-akademi ment som et sannhetssøkende alternativ til universitetene. Kona er ordstyrer og det inviterer ikke til mye debatt. Ønsker vi å ta del i denne familie-og-barn-verdenen? Det er noe pinlig – for å ikke si sekterisk – over at de er hans mest trofaste og offentlige disipler.

På improkveld

Man bør ikke klandre en gammel mann for å resirkulere anekdoter, men i kveld virker han bare lat. Få kan improvisere bedre enn Peterson, han har tross alt skyhøy, om ikke verdens høyeste verbale intelligens. Fansen vil imidlertid gjenkjenne budskapet som rene repriser av foredragene og Youtube-snuttene. Opplevelsen handler ikke så mye om hva han sier, som at han åpner munnen, at man kan se og høre ham.

Sist gang var heller ikke all verden. I 2018 satt Peterson på Oslo Konserthus og leste opp fra en PC. Han gjenfortalte en drøm om en barndomsvenn hvis mest framtredende trekk var at han likte å banke opp folk. Den gangen var han sint, i kveld er han stoisk. I et Q & A-format svarer han på spørsmål som er sendt inn og stemt fram av publikum. Etter 90 minutter med omveier, avstikkere, er han på femte spørsmål.

- Det tar tid … Dere kjenner ham, sier Tammy.

Ett av spørsmålene er sendt inn av 150 publikummere som ville overrekke ham en gave, en stoisk mynt. Han blir litt perpleks. De andre handler om kjernetemaer som måteholdenhet, intelligens og ansvar for eget liv. Temperaturen stiger når han til slutt får et spørsmål om hatefulle ytringer og venstresidens definisjonsmakt.

- Vi kan ikke la de tynnhudede, påståtte ofrene ha det moralske overtaket, sier han.

For første gang taler han med utestemme. Publikum spisser ørene. Men flammen dør raskt ut.

- Takk til den anonyme mannen som sendte inn spørsmålet. Eller kvinnen. Eller hva du enn definerer deg som, sier Peterson og høster kveldens latterbrøl.

Oraklet i Oslo

Kjenn deg selv, sier han. Rett blikket mot et mål. Anerkjenn hva slags vesen du er – intelligent, vakker, ung eller ingen av delene – for å forstå deg selv, for å bryte fram din vei. Du må unngå fristelser «ved å bygge strukturer rundt det du ønsker å oppnå».

Samtalen dreier seg rundt hovedtemaene, men filosofer og referanser blir bare nevnt ved navn. Petersons filosofi smaker av Aristoteles i kjøleskapsmagnet-versjon, men han vil ikke komplisere. Han gjør sitt beste for å appellere bredt.

Bør jeg ta IQ-test for å få innsikt i hva man bør bli her i livet? Ja, svarer han, og begir seg ut på et 20 minutter langt svar. Han er en talsmann for intelligente mennesker som bruker tid og penger på å dra på intellektuell rockekonsert. Vi føler oss sett av den travle mannen, før han takker for seg.

Mens dresskledde baner seg vei i retning utgangen – i større gjenger eller med kjærester på armen – støter jeg på kjendispsykologen. «Det var en mye større kvinneandel enn det jeg litt fordomsfullt hadde trodd», sier Peder Kjøs. Han har tatt turen for å høre på kollegaen. «Jeg liker ham best som sindig akademiker, mindre som politisk indignert. Men jeg synes han gjør det litt lett for seg selv. Han tar snarveier, han kunne gjerne boret dypere i materien».

Er det noen forskjell på de to, Peder og Peterson?

«Vi er jo begge psykologer, men mitt publikum er 80 prosent kvinner. Det er interessant at det er så stor forskjell».

Kjøs tenker seg om. «Peterson er opptatt av å styrke betydningen av den enkeltes innsats i sitt eget liv. Det appellerer veldig til konservative folk. Han sa det jo selv: På venstresiden er man mest opptatt av sosiale forhold. Individuelle karakteristika som intelligens derimot, det appellerer mest til menn på høyresiden, mens kvinner er mer relasjonelt og kollektivt orientert».

Selv tror jeg det ligger noe i stilen, sjargongen. Den gjennomsnittlige mann er kanskje litt interessert i psykologi og filosofi, men desto mer hvis formidleren er universitets svar på en bestemt fotballtrener.

***
09.06.22, 12:37: I en tidligere versjon av saken sto det at Jordan Peterson ble avskjediget fra jobben som professor. Det er ikke riktig. Peterson sluttet etter eget ønske.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer