LEDER

Corona:

Et nytt tøft år

Tiltakene kunne vært enda strengere.

ÅRETS UNDERSTATEMENT: – Det nye året har ikke startet slik vi skulle ønske, sa Erna Solberg på pressekonferansen søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ÅRETS UNDERSTATEMENT: – Det nye året har ikke startet slik vi skulle ønske, sa Erna Solberg på pressekonferansen søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 100 +279
innlagt 135
døde 545 +1
påvist smittet 99 200 000+447.4K
døde 2 130 000 +8.8K
Se mer

Mange har gledet seg til nytt år, etter et 2020 preget av nedstengning og sykdom. 2021 starter med den tøffeste nedstengingen så langt i pandemien.

– Det nye året har ikke startet slik vi skulle ønske, sa Erna Solberg på pressekonferansen søndag kveld.

Det er årets understatement. All høyere utdanning blir digital, ungdomsskoler og videregående skoler får rødt smittevern-nivå. Barneskolene kan mandag starte på gult nivå, men regjeringen ber i tillegg kommuner med høyt smittepress vurdere rødt nivå også i barnehager og barneskoler.

Ingen får ha besøk hjemme, med et lite unntak for aleneboere som får ha en eller to faste gjester og de yngste barna sin kohort. Alle fritidsaktiviteter, kulturarrangementer og religiøse samlinger innendørs er avlyst. Det innføres nasjonalt forbud mot alkoholservering. Alle unødvendige reiser skal unngås og alle som kan, skal være på hjemmekontor. De nye tiltakene innføres som forskrift, de er altså å anse som påbud og ikke råd. Dette blir tøft.

Tiltakene kunne vært enda strengere. Situasjonen er uoversiktlig, sier helsemyndighetene i sine rapporter til regjeringen på tampen av nyttårshelga. Færre har testet seg i jula, men andelen smittede øker – mange ulike steder i landet. Situasjonen endrer seg raskt, som i Stavanger og Trondheim. R-tallet anslås nå til 1,3 og smitten er ventet å øke ytterligere. Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet går derfor svært langt i sine anbefalinger. Helst ville FHI stenge alle serveringssteder og kjøpesentre. Helsedirektoratet ville stenge alle ungdomsskoler og videregående skoler. Regjeringen har altså stort sett valgt de mildeste tiltakene, der de helsefaglige rådene har variert.

I en dramatisk situasjon med stadig nye mutasjoner av coronaviruset og før vi vet om vaksinen vil beskytte mot smittespredning, er det vanskelig å vite hva som er riktige tiltak. Det er imidlertid helt klart at et krafttak nå er nødvendig. Smitten kan komme ut av kontroll, og vi trenger ikke se lenger enn til Danmark for å forstå hvor raskt det kan skje. Vi støtter derfor regjeringens linje og avventer spent kommunenes respons på rådene om strengere tiltak lokalt.

Nå er det grunn til å rope varsko på vegne av de svakeste. Smitteverntiltakene rammer skjevt, og kan både forsterke og sementere forskjeller. Nå som folk er prisgitt nærkontaktene de bor sammen med, kan situasjonen bli uutholdelig for dem som fra før ikke har trygge hjem og familiesituasjon. Når de fleste barn nå skal være på hjemmeskole halvparten av tida, må man bruke ekstra ressurser på å fange opp dem som sliter. Støtten til hjelpetelefoner og ulike tiltak er økt, men behovet vokser raskere enn hjelpetjenestene.

Det blir et nytt tøft år. FHI advarer om at det meste av 2021 vil preges av strenge tiltak. Det er en viktig trøst at det relativt sett har gått bra så langt. Strategien er streng, men virker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer