KOMMENTARER

OL i Tokyo

Et olympisk mareritt

Kan IOC presse Japan til å gjennomføre sommerens OL når 80 prosent av japanerne er imot? spør Morten Strand.

OL: Japanere demonstrerer mot OL i Tokyo. Men vil IOC høre? Foto: NTB
OL: Japanere demonstrerer mot OL i Tokyo. Men vil IOC høre? Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det ganske provoserende svaret er kort. Ja.

Ifølge kontrakten kan IOC presse gjennom sommerens OL selv om både smittesituasjonen, fornuften og anstendigheten tilsier at man enten bør utsette eller avlyse. For i tillegg til fornuften og anstendigheten så er en tredje faktor avgjørende, nemlig pengene. Og - selvfølgelig - jussen.

UTSETTES: Sommer OL i Tokyo utsettes til 2021. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Situasjonen er altså den at i vertsbyen for sommerens OL, Tokyo, så er det mer enn stengt ned, det er unntakstilstand. Planene om å åpne opp igjen 11. mai er utsatt inntil videre. Smitten er ute av kontroll, og i en storby som Osaka dør det relativt flere enn i India, til tross for at sykehustilbudet er noe hele annet i Japan enn i India. I løpet av de første fire månedene i år har det dødd flere av corona enn det gjorde i hele fjoråret. I Tokyo og i kommunene rundt, der mange av deltakerne, presse, og støtteapparatet skal bo, er sykehusene sprengt. Og det er snart bare to måneder til 23. juli, når lekene etter planen skal åpne. Det blir uansett en begrenset idrettsfest, uten tilreisende tilskuere.

Til å være et rikt, industrielt, og velorganisert land, har Japan kommet oppsiktsvekkende kort i vaksineringen av befolkningen. Landet har skaffet seg leveranser av 300 millioner doser vaksine, men logistisk kaos, sein godkjenning av vaksinene, og mangel på folk til å sette sprøytene, gjør at man ligger langt bak resten av den industrialiserte verden i vaksinasjonsprogrammet. Vaksinering av fem millioner helsearbeidere startet først i februar, og bare en tredel av disse er vaksinert. Mens vaksinasjonsprogrammet for befolkningen startet først i april. Da begynte man å vaksinere de mest sårbare, de over 65, og i forrige uke var bare 45 000 av de aller eldste fullvaksinerte, i et land med 126 millioner innbyggere.

Alt tyder derfor på at Japan vil være et land i en fortsatt helsemessig unntakstilstand når lekene etter planen starter. Det vil være et land opptatt av helt andre ting enn en stor idrettsfest. Å gjennomføre et OL med disse kulissene, vil være som å være tvunget til å ta imot ganske oppsiktsvekkende påtrengende gjester. Det vil være så langt fra et dannet selskap med gode manerer som det er mulig å komme. Sånn er utgangspunktet.

I tillegg til at 80 prosent av japanerne ber om at OL utsettes eller avlyses, så meldte helsearbeiderne seg for alvor på i debatten tirsdag. Legeforeningen ba IOC instendig om å avlyse lekene med den begrunnelsen at helsevesenet er sprengt, og at man ikke har kapasitet til i tillegg å ta seg av tilreisende til et OL. Åtte andre organisasjoner med tilknytning til helsevesenet sluttet seg til bønnen.

Bønnen er riktig adressert. For det IOC som eier lekene, og i utgangspunktet alene bestemmer om de skal gå sin gang. Krig og borgerkrig er grunner til å utsette OL, slik det var en gang under 1. verdenskrig, og to ganger under 2. verdenskrig. Dessuten er det en formulering om at ting som setter deltakernes sikkerhet i fare, kan være grunn til å avlyse eller utsette lekene.

Pandemi og sykdom er upløyd juridiske mark. Hvis den japanske regjeringen skulle bli presset til å avlyse lekene i strid med IOC, så er det i utgangspunktet vertskapet, Tokyo, som skal kompensere det forventete inntektstapet til IOC. Men juridiske eksperter sier til BBC at begge parter er forsikret, slik at det trolig blir forsikringsselskaper som til slutt vil ta oppgjøret.

Det vil være et stort prestisjetap for IOC å utsette eller avlyse sommerens OL. I fjor ble det på grunn av corona utsatt til i år, og IOC har satset mye på å gjennomføre årets leker. I Japan så er terskelen høy for å være direkte avvisende overfor fremmede eller gjester. Man sier ikke direkte nei til en gjests ønsker. Det er et japansk dannelsesideal. Nå er det grunn til å etterlyse et tilsvarende dannelsesideal hos IOC. Nemlig at man ikke trenger seg på som gjest, i en situasjon der man vet at man ikke er velkommen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer