LEDER

Et paradis for de superrike

Ulikhet bør bli et sentralt tema i den neste valgkampen. Det handler om hvem vi er, og hvor vi skal.

44 MRD: Odd Reitan er på andreplass i bladet Kapitals oversikt over Norges rikteste personer, med en beregnet formue på 44 mrd. kroner. Foto: NTB
44 MRD: Odd Reitan er på andreplass i bladet Kapitals oversikt over Norges rikteste personer, med en beregnet formue på 44 mrd. kroner. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fortellingen om Norge har mange komponenter. En av de viktigste er betydningen av likhet og rettferdighet. Vi er et av verdens rikeste land fordi vi fordeler verdiskapningen, og dessuten bruker skattepengene på sosial trygghet, offentlig helsevesen og gratis utdanning. Brukbar inntekt for folk flest er en kontinuerlig stimulans for norsk økonomi. Trekantsamarbeidet mellom fagbevegelsen, arbeidsgiverne og staten tar brodden av motsetningen mellom arbeid og kapital. Om grunnen svikter under livet (f.eks. ved arbeidsløshet eller helseproblemer) har vi ordninger og systemer som kommer til unnsetning. Samtidig er det stort rom for personlig utfoldelse, innovasjon og satsing på nye næringer. Likhet og trygghet skaper gode vilkår for omstilling i arbeids- og næringsliv.

Denne politiske modellen ble ikke oppfunnet i et bibliotek (for dem som husker Karl Marx) eller skapt av en usynlig hånd (for dem som tror på den forenklede utgaven av Adam Smith). I Norge er den hamret ut i kamp og kompromisser mellom klasser, men også i opplevelsen av et større nasjonalt fellesskap. Den lange linjen i norsk historie er integrasjon: Av bønder, arbeidere, kvinner, etniske minoriteter (samer), homofile og innvandrere. Dette byggverket holdes sammen av et opplevd fellesskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer