LEDER

Et politisk jordskjelv er på vei

Sp kan ikke lenger nøye seg med å være parti for distriktene og landbruksnæringen. Sp må gjøre seg i stand til å kunne styre og oppnå resultater på alle politiske områder.

STØRST: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) leder nå landets største parti, ifølge Ipsos siste partibarometer for Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB
STØRST: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) leder nå landets største parti, ifølge Ipsos siste partibarometer for Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

For hver ny meningsmåling blir det klarere at det politiske landskapet i Norge er i kraftig endring. Nå foreligger partibarometeret for desember som Ipsos har utarbeidet for Dagbladet. Der er Senterpartiet for første gang landets største parti med en oppslutning på 22.3 prosent (+3,7). Deretter følger Arbeiderpartiet med 21,1 prosent (-0,3) og Høyre med 18,9 (-1,5). SV holder seg stabilt på 7-tallet og til sammen betyr det at en rødgrønn koalisjon (Sp, Ap, SV) kan få et komfortabelt flertall i Stortinget ved neste valg. Mer oppsiktsvekkende er at Sp og Ap til sammen bare er ett mandat fra flertall. Om Sp holder formen, og Ap stanser lekkasjen av velgere til SV, Rødt og MDG, kan Norge få en topartiregjering etter valget.

AVSLØRT: Det var Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum som skjulte seg bak «Fugleskremselet»-kostymet, og dermed røk ut i lørdagens sending. Video: NRK Vis mer

Samtidig er det grunn til å merke seg at fire andre partier i denne målingen ligger under sperregrensen: Rødt 3,7, KrF 3,8, Venstre 3,5, MDG 3,9. Her er marginene små og alle disse partiene har potensial til å svinge seg over hinderet på 4 prosent. Samtidig er disse partiene i økende grad irrelevante i kampen om regjeringsmakten. Et borgerlig flertall virker uoppnåelig, og på venstresiden er SV garantist for et skifte av regjering.

Senterpartiets byks på denne og andre målinger bekrefter at et politisk jordskjelv er på vei. Da Trygve Slagsvold Vedum tok over ledelsen i Sp i april 2014 var partiets oppslutning så vidt over sperregrensen (4,6 prosent). Ved valget i 2017 var denne oppslutningen mer enn doblet til 10,3. Vedum avslutter 2020 med nok en dobling av dette resultatet.

Vi står overfor et kraftig politisk stemningsskifte og det er ingen tvil om at det er knyttet til de dype, historiske motsetningene mellom sentrum og periferi. Denne konflikten er ikke lenger bare geografisk, men har også fått en klassekarakter med brodd mot elitene. Både i distriktene og i byene er det stadig flere som opplever at staten og de styrende har vendt dem ryggen. Det er sprekkdannelser i det norske fellesskapet.

Denne stemningen har Vedum og Sp fanget opp. Det betyr også at partiets ansvar øker. Sp kan ikke lenger nøye seg med å være parti for distriktene og landbruksnæringen. Sp må gjøre seg i stand til å kunne styre og oppnå resultater på alle politiske områder. Først da vil jordskjelvet kunne føre til varige endringer i det politiske landskapet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer