LEDER

Et portforbud er uønsket

At den norske staten skal ha mulighet til et så inngripende tiltak i fredstid, er både ekstremt og uønsket.

UTREDER PORTFORBUD: Regjeringen har satt i gang utredningsarbeid med tanke på mulig innføring av portforbud i Norge. Foto: Jil Yngland / NTB
UTREDER PORTFORBUD: Regjeringen har satt i gang utredningsarbeid med tanke på mulig innføring av portforbud i Norge. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Justisdepartementet har siden november jobbet med å utrede det juridiske grunnlaget for å innføre portforbud i Norge. Flere departementer har kommet med uttalelser om hvordan portforbud vil få konsekvenser for ulike sektorer, og norske ambassader i utlandet har rapportert om hvordan portforbud er innført og håndhevet i europeiske land. Overlege Preben Aavitsland bekrefter overfor Aftenposten at Folkehelseinstituttet (FHI) har kommet med sine innspill, men vil ikke si noe om hvilke råd som er gitt. Loven er nå på vei til Stortinget.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

Dette hemmeligholdet er ikke uvanlig, men det er likevel påfallende at regjeringen ikke tidligere har gitt noen signaler om at den arbeider med portforbud. Situasjonen likner på tida før regjeringen la fram det udemokratiske forslaget til coronalov som Stortinget seinere forkastet. Da nektet justisminister Monica Mæland å si noe om hvilke fullmakter regjeringen mente var nødvendig.

Portforbud er blant de sterkeste virkemidler en stat kan ta i bruk. Det innebærer full kontroll med de berørte borgernes bevegelser, og setter de fleste demokratiske rettigheter ut av funksjon. Historisk brukes portforbud under alvorlige opptøyer, opprør, borgerkrig og krig. At den norske staten skal ha mulighet til et så inngripende tiltak i fredstid, er både ekstremt og uønsket.

Under en pandemi kan staten ha behov for å ta raske beslutninger uten å følge normale, demokratiske prosedyrer. De fleste av regjeringens tiltak har vært riktige og nødvendige, og de har stort sett fått vår tilslutning. Samtidig er det ikke slik at fullmaktene gir staten anledning til fritt å sette til side demokratiske prosedyrer. Dette har likevel skjedd i betydelig omfang, slik det bl.a. er påpekt av framtredende jurister som Hans Petter Graver og Norges Institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Norge styres nå i betydelig grad på grunnlag av dekreter (coronaloven) og fullmakter (bl.a. smittevernloven). En lov om portforbud vil ytterligere utvide dette maktgrunnlaget. Skal en lov om portforbud vedtas, må all relevant informasjon gjøres tilgjengelig, det må gjennomføres høringer og normal offentlig debatt. Loven må ha demokratiske garantier og tydelige begrensninger. Det er viktig at den ikke vedtas før det foreligger en så alvorlig situasjon at portforbud kan være aktuelt. Kampen mot smitten blir bare effektiv når tiltakene er legale, demokratiske og har støtte i befolkningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer