LEDER

Et portforbud er uønsket

At den norske staten skal ha mulighet til et så inngripende tiltak i fredstid, er både ekstremt og uønsket.

UTREDER PORTFORBUD: Regjeringen har satt i gang utredningsarbeid med tanke på mulig innføring av portforbud i Norge. Foto: Jil Yngland / NTB
UTREDER PORTFORBUD: Regjeringen har satt i gang utredningsarbeid med tanke på mulig innføring av portforbud i Norge. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Justisdepartementet har siden november jobbet med å utrede det juridiske grunnlaget for å innføre portforbud i Norge. Flere departementer har kommet med uttalelser om hvordan portforbud vil få konsekvenser for ulike sektorer, og norske ambassader i utlandet har rapportert om hvordan portforbud er innført og håndhevet i europeiske land. Overlege Preben Aavitsland bekrefter overfor Aftenposten at Folkehelseinstituttet (FHI) har kommet med sine innspill, men vil ikke si noe om hvilke råd som er gitt. Loven er nå på vei til Stortinget.

Dette hemmeligholdet er ikke uvanlig, men det er likevel påfallende at regjeringen ikke tidligere har gitt noen signaler om at den arbeider med portforbud. Situasjonen likner på tida før regjeringen la fram det udemokratiske forslaget til coronalov som Stortinget seinere forkastet. Da nektet justisminister Monica Mæland å si noe om hvilke fullmakter regjeringen mente var nødvendig.

Portforbud er blant de sterkeste virkemidler en stat kan ta i bruk. Det innebærer full kontroll med de berørte borgernes bevegelser, og setter de fleste demokratiske rettigheter ut av funksjon. Historisk brukes portforbud under alvorlige opptøyer, opprør, borgerkrig og krig. At den norske staten skal ha mulighet til et så inngripende tiltak i fredstid, er både ekstremt og uønsket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer