KOMMENTARER

Valget i USA

Et reaksjonært flertall

Veien til den høyeste rett går via de laveste instinkter. Eller rå makt, om man vil. Derfor ble erke-konservative Amy Coney Barrett natt til tirsdag sverget inn som ny dommer i amerikansk høyesterett på rekordtid.

GODKJENT: Amy Coney Barrett ble natt til tirsdag 27. oktober tatt i ed i Det hvite hus etter at hun ble godkjent som ny høyesterettsdommer. Video: AP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For det var ingen tid å miste. Det er under ei uke igjen til valget neste tirsdag. Og i aller verste fall så kan det bli høyesterett som avgjør presidentvalget, hvis det blir rettslig strid om gyldigheten til stemmer i de avgjørende vippestatene. Det visste det knappe republikanske flertallet i Senatet godt da de stemte inn Barrett.

For hva skjedde for 20 år siden, da hele presidentvalget sto og vippet på noen hundre stemmer i Florida? Og et konservativt flertall i høyesterett bestemte at omtelling av stemmer i Florida var grunnlovsstridig, og dermed ga seieren til republikaneren George W. Bush, over demokraten Al Gore, som totalt fikk en halv million flere stemmer enn Bush.

Det handler om makt. I hvert fall så lenge den varer. Og det er den andre siden ved haste-innsettelsen av dommer Barrett. For etter valget om ei uke, så kan vi ha en helt annen politisk virkelighet i USA. Vi kan ha Joe Biden som seierherre i presidentvalget. Men vi kan også ha en demokratisk seier i senatsvalget, der hver 3. senator er på valg. I så fall vil demokratene kontrollere både Det hvite hus, Senatet og Representantenes hus, og vi ville fått en liberal dommer i høyesterett i stedet for en reaksjonær.

Det vil være storeslem i folkeavstemningen om Donald Trump, eller lilleslem for Trump. Med Barrett allerede innsatt som dommer er det bare et solid konservativt flertall i Høyesterett som kan stanse gjennomføringen av demokratiske reformer. Derfor haste-innsettelsen. Og nå er det et konservativt flertall i høyesterett på seks mot tre stemmer.

Den mest umiddelbare og dramatiske konsekvensen av at dommer Barrett tar plass i høyesterett er hvis det skulle bli rettslig strid om gyldigheten til for eksempel poststemmer i vippestater. President Donald Trump har i virkeligheten drevet et kampanje mot poststemmer for å undergrave deres gyldighet. Stikk i strid med andre myndigheters forsikring har han gang på gang påstått at de stemmene som er sendt via posten, er så enkle å forfalske.

Han har dermed beredt den ideologiske og propagandistiske grunnen for å underkjenne disse stemmene, hvis det i en delstat er helt jevnt, og disse stemmene kan avgjøre valget. Det er antatt at langt flere demokrater enn republikanere benytter seg av muligheten til å stemme via posten. I senatets utspørring av Barrett i forrige uke ville hun ikke svare på hva hun mente om poststemmer. Hun har altså hendene frie til å underkjenne dem.

Men dommer Barretts betydning er langt videre enn at hun eventuelt kan bli tunga på vektskåla i et jevnt oppgjør i valget om ei uke. Hun er en aktivt troende, sterkt konservativ katolikk. Hun er abortmotstander på sin hals, og er trolig religiøst motivert til å være skeptisk til liberal homopolitikk, og for eksempel likekjønnet ekteskap.

NY HØYESTERETTSDOMMER: Visepresidentkandidat Kamala Harris nektet å møte i Barrett-høringen mandag 12. oktober. Vis mer

Det spekuleres nå om USAs liberale føderale abortlovgiving fra 1970-tallet vil bli rullet tilbake, og en av kandidatene til å bli årets demokratiske presidentkandidat Pete Buttigieg, sier han frykter at hans lovlige ekteskap med mannen Chasten kan bli erklært ugyldig. Dommer Barrett vil trolig også bane vei for en enda mer løssluppen våpenpolitikk.

Men det er grenser for hvor mye høyesterett kan rulle tilbake liberal lovgiving. Det er flertall både for kvinners rett til å ta abort, og for en liberal homopolitikk i USA. Og et bokstavelig talt reaksjonært flertall i en domstol vil ha problemer med å åpent trosse et folkeflertall i slike spørsmål, er ekspertenes vurdering.

Å åpne høyesterett for dommer Barrett kan bli en av Donald Trumps siste og viktigste embetsgjerninger. Det var da han åpnet veien til den høyeste rett, med de laveste instinkter.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer