LEDER

Valg 21:

Et retningsvalg

Høyre-lederens harselas illustrerer tydelig hva velgerne står overfor: Stø kurs eller ny kurs.

OFFENSIV: Statsministeren virket mandag slett ikke motløs av dårlige målinger, men klar til å kjempe for «fire nye år». Foto: Javad M. Parsa / NTB
OFFENSIV: Statsministeren virket mandag slett ikke motløs av dårlige målinger, men klar til å kjempe for «fire nye år». Foto: Javad M. Parsa / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Erna Solberg var mer offensiv enn på lenge, da hun mandag talte til egne tillitsvalgte på Høyres valgkampåpning. Parlamentarisk leder Trond Helleland fikk «nesten tårer i øynene» av å se utover det fysiske møtet på et hotell i hovedstaden. Statsministeren var godt forberedt, både til å skryte over alt regjeringen har gjort og til å komme med nye løfter inn i valgkampen. Solberg harselerte med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums hasteplan og Jonas Gahr Støres hundredagersplan, konkrete punkter der de lover velgerne hva de først vil ta tak i etter valget. De store utfordringene løses ikke med hastverk, sa Solberg. Og kom isteden med sju løfter i en fireårsplan.

På regjeringspartienes felles valgkampstart forrige uke la de fram et politisk regnskap og nye løfter for hva de vil gjøre hvis de får fornyet tillit. Regnskapet for de siste fire åra var på 261 sider. Løftene fikk plass som ti punkter på et lite flygeblad, om hvordan regjeringen vil skape flere jobber framover. Formatene ble en tydelig illustrasjon på hvor vanskelig det er å være visjonær etter åtte år i posisjon.

Statsministeren virket mandag slett ikke motløs av dårlige målinger, men klar til å kjempe for «fire nye år». Det var et gjennomtenkt og tydelig grep å snakke om lange linjer framfor raske skift. Solberg har selvsagt rett i at de største utfordringene ikke løses på et par måneder. Men Høyre-lederens harselas illustrerer tydelig hva velgerne står overfor: Stø kurs eller ny kurs.

Et regjeringsskifte er ingen revolusjon, men Vedums konkrete løfter til distriktene og Støres omfordelende skattepolitikk kan vedtas nesten umiddelbart av en ny regjering i neste års budsjett. Flere av de to partienes løfter er like, og noen av dem handler om å reversere den sittende regjeringens politikk.

Solbergs løfter handler om å fortsette den jobben hun har gjort de siste åtte åra. Høyre vil ha mer private aktører i helsesektoren, mer satsing på videreutdanning av lærere og ytterligere forenkling av skjemaveldet for næringsdrivende. De vil utrede en mulig rett til gründerpermisjon og garantere for fortsatt EØS-medlemskap. Og de vil sikre at «flere barn får plass i barnehagen når de fyller ett år». Solberg lover et nytt obligatorisk, yrkesfaglig valgfag og en reform i ungdomsskolen. Men ellers handler løftene først og fremst om å fortsette satsingene på de områdene regjeringen har prioritert til nå. Derfor er valget et retningsvalg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer