KOMMENTARER

Et røvertokt i Kristiansand

Striden om kommunesammenslåingen i Kristiansand er blitt en sjeldent grisete historie. Senterpartiet ser ut til å forsøke å skjule at de har hatt hovedrollen i en overrumplende snuoperasjon.

SENTRALE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik har sentrale roller i striden om Kristiansand. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SENTRALE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik har sentrale roller i striden om Kristiansand. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

*Vi seilte fra Karibien og ankret opp i natt (Terje Formoe)

Omtrent to uker er gått siden den nokså nyutnevnte kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik satte seg på flyet sørover. Turen gikk til Søgne kommune, som under den forrige regjeringen ble innlemmet i Kristiansand kommune sammen med Songdalen – mot innbyggernes vilje.

Nå skulle det bli folkeavstemning for løsrivelse, kunne Gjelsvik fortelle.

Oljesmurt: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at olje- og gass-produksjonen i Nordsjøen er ekstremt viktig for Norge og Vest-Europa. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Alle var blitt tatt på senga – også Kristiansands ordfører, Jan Oddvar Skisland fra Ap. Han hadde fått beskjeden bare noen dager i forveien, fortalte han til mediene.

Siden har anklagene gått i alle retninger. Var det en vinglete Støre som hadde vært uklar overfor sin partifelle og ordfører-venn i sør, og Kristiansand som ikke hadde fulgt med i timen? Eller var det slik Senterparti-kilder har hevdet overfor denne avisa: At oppdelingen av kommunen egentlig har ligget i kortene hele veien, og at ordføreren til og med har vært orientert?

Etter å ha samlet trådene, trer dette mønsteret ganske tydelig fram: Nye Kristiansand kommune er utsatt for et røvertokt av regjeringen. Støre har gitt etter, og Senterpartiet har gått fra å følge et surt kompromiss i Hurdalsplattformen om en restriktiv tilnærming til oppdeling av sammenslåtte kommuner – til å kjøre på for å løsrive Søgne, med oppdelingsloven som trumfkort og et mulig stortingsflertall i ryggen.

Dette er allerede grisete, og det kan bli mer søl. Her er historien:

Motstand mot kommunesammenslåinger var en av Senterpartiets største saker i forrige stortingsperiode, og et av grunnlagene for deres enorme vekst. I regjeringsplattformen i Hurdal måtte de likevel nøye seg med en enighet om å «oppløse tvangssammenslåtte kommuner som sender søknad etter vedtak i kommunestyret».

Det var det først ingen kommuner som gjorde.

Regjeringens første kommunalminister (og nåværende forsvarsminister), Bjørn Arild Gram, måtte resignert slå fast at det var lav interesse for oppløsning i mars i år. Da var fristen regjeringen selv hadde satt for søknader om oppløsning, gått ut.

« (…) representantene for de minste kommunene når ikke fram i kommunestyrene», måtte Gram konstatere overfor NTB.

Dermed så det ut til å ende med magert resultat etter alt styret om sammenslåtte kommuner. Bare Haram kommune i Møre og Romsdal endte med å løsrive seg, etter å ha fått utsatt frist fra kommunaldepartementet.

Kristiansand hadde gått fri. Trodde alle. Inntil nylig. Det virket heller ikke omstridt fra regjeringshold.

1. desember i fjor stemte bystyret i Kristiansand imot å sende en søknad om oppløsning. Samme dag sendte ordfører Skisland en SMS til statsminister Støre. Støre kvitterte med at «(…) Sp på vår kant blir nok ikke glade. Men sånn er demokratiet».

Allerede i november, mens Kristiansand-ordfører Skisland ennå var åpen for at det kunne bli folkeavstemning og deling, hadde daværende kommunalminister Gram likevel svart regionavisa Fædrelandsvennen (Fevennen) bekreftende på at de nye kommunene måtte styre prosessen selv.

«Som kommunalminister må jeg nå forholde meg til de kommunene Stortinget har vedtatt, uavhengig av hvordan de har fått dagens grenser. Vi kan ikke starte denne prosessen med statlig overstyring av lokaldemokratiet. Innbyggerne har valgt sine kommunestyrer. Det er disse kommunestyrene som nå må vurdere om deling er det beste for sine innbyggere», skrev Gram til Fevennen.

Dette var ikke det eneste som tydet på at «faren» var over for nye Kristiansand.

Et møte, og et kronvitne fra Senterpartiet, er sentrale ingredienser.

Bare noen dager etter at Kristiansand bystyre stemte imot å sende søknad om oppløsning, og Støre hadde sendt sms til ordføreren, kom Vedum på besøk til Kristiansand. Der hadde Vedum og rådgivere møte med ordfører Jan Oddvar Skisland. De lokale gruppelederne fra Ap og Sp var også til stede på møtet.

Overfor Dagbladet har kilder i Senterpartiet hevdet at Skisland ble fortalt i møtet at Vedum kom til å jobbe for folkeavstemning rundt Kristiansand kommune dersom Søgne og Songdalen ønsket det. Dette avviste Skisland i samme sak.

Skisland hevdet at Vedum ikke tok opp kommuneoppløsning i det hele tatt, men bare svarte kort og generelt på et spørsmål om det helt mot slutten.

Seinere er denne versjonen blitt bekreftet av Vedums egen mann, den lokale gruppelederen for Sp, som var i møtet.

Til Fevennen sier Kjell Eirik Haavold (Sp) at Vedum svarte på et spørsmål fra Ap’s lokale gruppeleder som «håpte at regjeringen ville respektere bystyrets vilje»

Haavold sier han husker svaret slik:

– Han (Vedum, red.anm.) sa et eller annet med at «Jeg hører hva du sier». Det var ingenting i dette møtet som skulle tilsi at noe var bestemt eller i komminga, forteller Haavold til Fevennen.

Dette betyr – i beste fall – at Senterpartiet har vært høyst uklare overfor Kristiansand om sine planer om å løsrive Søgne og Songdalen, med statlig makt om nødvendig – slik de nå truer med.

Kristiansand kommune virker totalt overkjørt.

I verste fall kan det se ut som om sentrale skikkelser i Sp nå gjør sitt ytterste for å fordreie historien, og dermed sette kommunen – og for så vidt regjeringskollega Ap, i et dårlig lys. Hvis alt hadde vært klinkende klart hele veien hadde det jo vært Støre som var uklar i sin SMS til ordfører Skisland.

Slik saken nå framstår, med Sp’s egen mann i Kristiansand som kronvitne, har Senterpartiet hatt hovedrollen i en svært overrumplende snuoperasjon.

Da er det ikke annet å vente, enn at Kristiansand nå gjør seg så vanskelige de klarer. Kommunen ønsker ikke å gjennomføre en egen folkeavstemning for Søgne og Songdalen. Bare kommunen selv kan i utgangspunktet iverksette dette. Løsningen kommunalminister Gjelsvik nå har lansert, er at statsforvalteren skal ringe hver enkelt innbygger i de gamle kommunene. 10 000 telefonsamtaler blir det i så fall, for å sikre oppdelingen.

Røvertoktet vil i så fall være gjennomført. Resultatet er mer enn stusslig. For å se verdien må du trolig være en presset politiker på desperat jakt etter symbolseire.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer