KOMMENTARER

Et sår som ikke vil gro

Striden rundt minnesmerket etter 22. juli burde vært over for lengst, skriver Martine Aurdal.

LANGVARIG STRID: Det er umulig å finne en løsning som vil gjøre alle parter fornøyde. Nå må rettsprosessen gå sin gang og finne sin avslutning. Et minnested vil uansett være som Jonas Dahlbergs visjon, et sår som ikke vil gro. Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
LANGVARIG STRID: Det er umulig å finne en løsning som vil gjøre alle parter fornøyde. Nå må rettsprosessen gå sin gang og finne sin avslutning. Et minnested vil uansett være som Jonas Dahlbergs visjon, et sår som ikke vil gro. Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg kommer aldri til å glemme Ina Libaks vitnemål i 22. juli-rettssaken, da hun fortalte hva hun tenkte da hun ble skutt – i armene, i kjeven og så i brystet. Jeg kommer nok heller ikke til å glemme Jørn Øverbys fortelling i Ringerike tingrett torsdag. Mens kulene suste rundt ørene på ham kjørte Øverby i skytteltrafikk og reddet ungdommer med båten sin. I åra etter terroren har han våknet om nettene og sett for seg ansiktene på dem han ikke klarte å redde. Fra vitneboksen beskrev han hvordan de så ut.

Øverby har solgt båten han hadde i 2011. Hver eneste gang han ser på Utøya kommer sterke bilder fra terrorangrepet tilbake. I retten fortalte han at også byggingen av det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia virker retraumatiserende for ham. Han frykter at selve minnestedet vil gjøre det samme.

– Jeg vil ikke kunne se de planlagte søylene uten å se ansiktene til de døde for meg, sa Øverby.

Traumet må han bære med seg, sammen med medaljen han har mottatt for edel dåd og plaketten med takk fra ei av jentene han reddet. Men Øverby håper at søksmålet fra 16 naboer mot Staten og AUF vil kunne stoppe byggingen av minnesmerket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer