DEBATT

Gaza-konflikten

Et skamløst forsvar for Israel

Påstanden om at Israel har rett til å forsvare seg, er akkurat det samme som når briter og franskmenn i sine kolonier bare «forsvarte» seg mot primitive innfødte som motsatte seg kolonistene.

DREPER SIVILE: Det er alminnelige palestinere som blir drept – gang på gang, skriver Lars Gule. Foto: Geir Olsen / NTB
DREPER SIVILE: Det er alminnelige palestinere som blir drept – gang på gang, skriver Lars Gule. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange har trodd at det bare er Donald Trump som på statsledernivå kunne spre det mest avsindige tøv om «the stolen election» og andre konspirasjonsteorier. Men nok en gang får vi høre liknende myter – også fra den norske regjering.

Usannheten er at «Israel har rett til å forsvare seg». Men mot hva og hvem? Det snakkes om terrorister i Gaza og Hamas som terrororganisasjon. Israelske myndigheter forteller at dette er en kamp mot Hamas-terrorister og deres forferdelige ideologi. De er ansvarlige for all elendigheten. Men det er alminnelige palestinere som blir drept – gang på gang.

Det er vanlige palestinere Israels «forsvar» blir rettet mot og ikke bare de gangene Hamas har sende raketter mot Israel. Den påståtte retten til å forsvare seg gjelder hele tiden, hver dag og den omfatter: okkupasjon, blokade, kontrollpunkter, landtyverier, kolonisering og ulovlige bosettinger, tortur – også av barn. Det er ikke måte på hva «retten til å forsvare seg» viser seg å omfatte.

Påstanden om at Israel har rett til å forsvare seg, er akkurat det samme som når briter og franskmenn i sine kolonier bare «forsvarte» seg mot primitive innfødte som motsatte seg kolonistene. Da kan kunne man bruke maskingevær mot spyd, flyangrep mot foreldede geværer, massakrer på hele landsbyer, voldtekt av kvinner, tortur i mengder. Det handlet om å lære «de ville» og primitive en lekse – slik at de ikke lenger våget å sette seg opp mot sine koloniherrer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer