DEBATT

Gaza-konflikten

Et skamløst forsvar for Israel

Påstanden om at Israel har rett til å forsvare seg, er akkurat det samme som når briter og franskmenn i sine kolonier bare «forsvarte» seg mot primitive innfødte som motsatte seg kolonistene.

DREPER SIVILE: Det er alminnelige palestinere som blir drept – gang på gang, skriver Lars Gule. Foto: Geir Olsen / NTB
DREPER SIVILE: Det er alminnelige palestinere som blir drept – gang på gang, skriver Lars Gule. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange har trodd at det bare er Donald Trump som på statsledernivå kunne spre det mest avsindige tøv om «the stolen election» og andre konspirasjonsteorier. Men nok en gang får vi høre liknende myter – også fra den norske regjering.

Usannheten er at «Israel har rett til å forsvare seg». Men mot hva og hvem? Det snakkes om terrorister i Gaza og Hamas som terrororganisasjon. Israelske myndigheter forteller at dette er en kamp mot Hamas-terrorister og deres forferdelige ideologi. De er ansvarlige for all elendigheten. Men det er alminnelige palestinere som blir drept – gang på gang.

Det er vanlige palestinere Israels «forsvar» blir rettet mot og ikke bare de gangene Hamas har sende raketter mot Israel. Den påståtte retten til å forsvare seg gjelder hele tiden, hver dag og den omfatter: okkupasjon, blokade, kontrollpunkter, landtyverier, kolonisering og ulovlige bosettinger, tortur – også av barn. Det er ikke måte på hva «retten til å forsvare seg» viser seg å omfatte.

Påstanden om at Israel har rett til å forsvare seg, er akkurat det samme som når briter og franskmenn i sine kolonier bare «forsvarte» seg mot primitive innfødte som motsatte seg kolonistene. Da kan kunne man bruke maskingevær mot spyd, flyangrep mot foreldede geværer, massakrer på hele landsbyer, voldtekt av kvinner, tortur i mengder. Det handlet om å lære «de ville» og primitive en lekse – slik at de ikke lenger våget å sette seg opp mot sine koloniherrer.

Hver drepte hvite mann og kvinne skulle hevnes mangfoldige ganger. Det var aldri øye for øye og tann for tann. Det var alltid klart at kolonistene var verd uendelig mye mer enn landenes innfødte befolkning. Rasismen var alltid klar i både retorikken og framferden i koloniene.

Det er derfor ikke tilfeldig at vi nå hører akkurat det samme. For «Israel har rett til å forsvare seg» er i realiteten et skamløst forsvar for Israels og den sionistiske ideologiens rasisme.

Når Israel mener de kan drepe ti til femten ganger flere palestinere enn det er israelske ofre, avsløres herrefolkmentaliteten hos israelske ledere. Man kaller det «å klippe gresset», altså massakrere nok palestinere til at det skal bli stort press på palestinske (Hamas) ledere. Men å holde hele befolkninger som gisler, som kan drepes som represalier for motstandsaktivitet, er terrorregimenes framgangsmåte.

Dette handler om å skape frykt i både befolkningen og hos motstandsaktivistene. Selvsagt er det terror når en motstandsbevegelse bruker slike illegitime midler. Hamas skal fordømmes for slikt. Da er det absurd å kalle det «rett til å forsvare seg» når Israel gjør det samme.

President Biden, vår utenriksminister Søreide og mange andre statsledere er akkurat like blinde for Israels rasistiske terrorisme når de gjentar – på trumpsk vis – mantraet om Israels rett til å forsvare seg. Israel er en stat bygget på etnisk rensing, kontinuerlig okkupasjon og undertrykkelse, på regelmessig forskjellsbehandling av jøder og ikke-jøder. Det er en stat som avviser reelle fredsforhandlinger, som stjeler mer land fra palestinerne. Som baserer seg på å holde palestinerne i et terrorgrep, som tillater rasistiske og fanatiske bosettere å trakassere palestinere på daglig basis.

At denne apartheidstaten, bygget på folkerettsbrudd fra dag en, skulle ha rett til å forsvare seg, er som å si at Tyskland hadde rett til å forsvare seg mot den norske motstandsbevegelsen, at Portugal hadde rett til å forsvare seg mot frigjøringsbevegelsene i Mosambik, Angola og Guinea-Bissau, at Frankrike hadde rett til å forsvare seg mot frigjøringskrigerne i Algerie. Listen over kolonister og okkupanter kunne gjøres lenger. Det er rett og slett en moralsk løgn når mantraet om rett til å forsvare seg blir gjentatt. Som om de hvite rasistene i Sør-Afrika hadde rett til å forsvare seg mot det svarte flertallet – med våpen, undertrykkelse, bantustans og tortur. Påstanden om at «Israel har rett til å forsvare seg» er å normalisere slik undertrykkelse.

SISTE: Dagbladet og Radio Norge med siste nytt. Vis mer

Dette er ikke et forsvar for terroristene i Hamas, Islamic Jihad eller andre. Det er ikke slik at hvilke som helst midler kan brukes i en frigjøringskamp. De som systematisk angriper sivile, som krenker menneskeverd og folkerett, skal selvsagt ikke støttes. Deres handlinger skal fordømmes – og de ansvarlige stilles for retten. Likevel, det er også slik at disse handlingene er uttrykk for protest og kamp mot undertrykkelse og okkupasjon. Derfor kan selvsagt ikke de minimale skader på liv og eiendom de medfører, brukes for å legitimere at «Israel har rett til å forsvare seg» ved å drepe hundrevis, tusenvis av palestinere, og ved å videreføre en brutal okkupasjon.

Moralsk sett har ikke Israel «rett» til noe annet enn å anerkjenne palestinske rettigheter, oppgi den ulovlig okkupasjonen og avvikle det diskriminerende prosjektet denne staten er. En slik endring vil være avgjørende for å få slutt på terroren fra noen palestinske gruppers side, faktisk en forutsetning for fred.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer