DEBATT

IT-kompetanse:

Et skrikende behov

År etter år kommer Norge dårlig ut i internasjonale undersøkelser når det gjelder tilgang på spisskompetanse innen IT-fag, samtidig som behovet for nettopp denne kompetansen øker voldsomt.

MÅ STILLE KRAV: Om vi skal lykkes med å fylle behovet for spisskompetanse innen IT og styrke kunnskapsutviklingen innen moderne tek-infrastruktur og intelligente helsesystemer, må våre forsknings- og utdanningsinstitusjoner stimuleres og stilles krav til på dette området, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock
MÅ STILLE KRAV: Om vi skal lykkes med å fylle behovet for spisskompetanse innen IT og styrke kunnskapsutviklingen innen moderne tek-infrastruktur og intelligente helsesystemer, må våre forsknings- og utdanningsinstitusjoner stimuleres og stilles krav til på dette området, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Skal vi henge med i det globale kappløpet om digital verdiskaping og nye markeder, trenger den nye regjeringen å tenke nytt og se utover egne landegrenser.

År etter år kommer Norge dårlig ut i internasjonale undersøkelser når det gjelder tilgang på spisskompetanse innen IKT, samtidig som behovet for nettopp denne kompetansen øker voldsomt. Teknologiutvikling og digitalisering er selve driveren for framtidas samfunn, innovasjons- og konkurranseevnen vår.

Det store og økende behovet for IT-kompetanse i Norge er grundig dokumentert. I en samfunnsøkonomisk analyse fra 2020 ble det anslått at det i 2030 vil være behov for 40 000 flere sysselsatte med IKT-utdanning enn det var i 2019.

Videre viser årets kompetansebarometer som ble utarbeidet på oppdrag fra NHO at fire av ti bedrifter har et udekket kompetansebehov innen ingeniørfagene og tekniske fag. Dette medfører at bedrifter må skrinlegge eller utsette planlagte utvidelser, eller at de reduserer virksomheten sin.

Det er ikke bare i privat sektor disse problemene kjennes på kroppen. Ifølge Kompetansbehovsutvalget har andelen statlige virksomheter som har hatt vanskeligheter med å rekruttere IKT-spesialister økt fra 38 til 73 prosent fra 2016 til 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer