LEDER

Frp-landsmøtet:

Et skritt tilbake

Klima er det nye innvandring.

VIL BLANKPUSSE: Listhaug tar over et parti som sliter på meningsmålingene, begynner med blanke ark og må definere partiets rolle framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VIL BLANKPUSSE: Listhaug tar over et parti som sliter på meningsmålingene, begynner med blanke ark og må definere partiets rolle framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fremskrittspartiets landsmøte 2021 går inn i historiebøkene som et epokeskifte. Siv Jensens tid som partileder er over, Sylvi Listhaug har tatt over. Jensen gjorde Fremskrittspartiet til et styringsdyktig parti og bygget allianser på borgerlig side. Hun tok partiet inn i regjering, og ut igjen. Listhaug tar over et parti som sliter på meningsmålingene, begynner med blanke ark og må definere partiets rolle framover.

Politisk er de to stort sett enige. Frp vil forbli i opposisjon de neste åra, Listhaug sier hun vil blankpusse profilen. Fram til nå er Listhaug mest profilert som innvandringsmotstander, selv om hun har vært statsråd på en rekke ulike felt. Etter helgas landsmøte er det grunn til å påstå at klima er det nye innvandring.

Partinavnet til tross, det nye programmet tar et tydelig skritt tilbake på særlig ett tema. Landsmøtet stemte over 20 dissenser i det nye partiprogrammet – ingen av dem handlet om formuleringene om klima. Frp har programfestet klimaskepsis, ved å påstå at det forskes for lite på «naturlige klimaprosesser». Partiet vil «stimulere til bredere forskning og åpen, kritisk debatt rundt årsaker til, og omfanget av, klimaendringer» og advarer mot å koble ekstremvær og naturkatastrofer til «påstanden om menneskeskapte klimaendringer».

Utslippskutt skal i programmet først og fremst skje gjennom kjøp av klimakvoter, mens oljeindustrien skal satses på videre og avgifter på forurensing skal ned.

Både Listhaug og Jensen har tidligere tatt steget bort og videre fra partiets gamle profil med klimafornekting. De har begge forholdt seg til fakta, at menneskeskapt forurensing påvirker klimaet.

Også i sin første tale til landsmøtet som partileder sa Listhaug søndag formiddag at Frp skal være med på å kutte utslipp. Men hun gikk samtidig til hardt angrep på klimapolitikken som stortingsflertallet fører. Debatten om ulike tiltak går høyt i alle partier og er både viktig og legitim. Det er ikke selvsagt hvilke midler som er best for å oppfylle målet om å kutte utslipp verden over.

Med dette programmet setter Frp seg på siden av denne debatten. De går nå inn i politiske spørsmål om tiltak med et utgangspunkt der de spør om mennesker i det hele tatt påvirker klimaet og derfor om utslippskutt er nødvendig.

Eks-formann Carl I. Hagen gjorde i den politiske debatten søndag sitt syn klart:

– CO₂ har helt minimal, hvis noen, betydning for klima.

Med et slikt premiss i partiprogrammet har Fremskrittspartiet tatt et langt steg tilbake.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer