DEBATT

Kulturkommentaren:

Et slit å leve opp til sine egne notatbøker

De kan skape prestasjonsangst. Men jeg klarer ikke å la være å kjøpe dem likevel.

FRISTENDE: Det er vanskelig å gå forbi butikker med vakkert papir og nydelige notatbøker, som her, på varemagasinet Le Bon Marché i Paris. Foto: Inger Merete Hobbelstad.
FRISTENDE: Det er vanskelig å gå forbi butikker med vakkert papir og nydelige notatbøker, som her, på varemagasinet Le Bon Marché i Paris. Foto: Inger Merete Hobbelstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det var første juledag, og jeg var mismodig. Jeg var åtte eller ni, og gavene jeg hadde pakket opp kvelden før, fylt til bristepunktet av forventninger, hadde alle vist seg å inneholde ting som var forsmedelig nyttige: Skiklær, undertøy. Foreldrene mine skjønte etter hvert hvorfor jeg var skuffet, og spurte hva det var jeg hadde ønsket meg som de ikke hadde fått med seg.

«Kanskje litt pent papir og sånn», sa jeg.

Jeg mener å huske at de vekslet forvirrede blikk.

«Pent papir?»

Ja, pent papir. Pent, tykt papir. Rundt tredve år etter nedturen på julaften kan jeg fremdeles stanse og stirre henført inn vinduet på butikker som har spesialisert seg på papir og penner, eller kanskje gå inn og stryke hendene over de behagelige overflatene på notatbøker og brevark, og fryde meg over samspillet mellom delikate border og duse farger.

Jeg har flere pene notatbøker enn jeg noen gang kommer til å klare å fylle, og det sier jeg som en som lever av å skrive. Men jeg vet jeg ikke er alene. I romanen «One Day» av David Nicholls er en av hovedpersonene forfatteren Emma, som lurer på om hun egentlig er så glad i å skrive eller bare har en fetisj for «stationery».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer