KOMMENTARER

Stormingen av Kongressen

Et snev av realisme i Trumps bunker

Donald Trump måtte kappe hånda av sine kjernetilhengere. Men dobbeltmoral er likevel ikke dobbelt så bra som vanlig moral, skriver Morten Strand.

SOM KUPPMAKER: Donald Trump som revolusjonær onsdag denne uka. Foto: AP / NTB
SOM KUPPMAKER: Donald Trump som revolusjonær onsdag denne uka. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Et snev av realisme har sneket seg inn i Donald Trumps bunker, der han har forskanset seg med sine konspirasjonsteorier og andre vanskelige tanker. Men avholdsmannen fikk et glimt av edrulighet natt til fredag norsk tid da han ble tvunget til å fordømme sine tilhengere som stormet og vandaliserte Kongressen onsdag. La oss alle håpe at Trump klarer å holde seg nogen lunde edru helt til 20. januar.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Det skulle gå mer enn 24 timer fra Trumps tilhengere vandaliserte kongressen, til Trump gjorde det selvsagte, og klatret ned fra sin høye hest. I en post på Twitter sier presidenten at han tar avstand fra dem som tok seg inn i Kongressen og forårsaket fem menneskers død, blant dem en politibetjent. Trump sa at en ny administrasjon vil ta over 20. januar, og lovte en sømløs maktoverføring. Og han sa at det nå var tid for å forene et splittet USA. Det er helt nye toner fra presidenten som onsdag oppildnet sine tilhengere før de gikk mot kongressen og skapte historie. Trump hadde i realiteten ikke noe annet valg enn å dreie om kursen 180 grader.

Om presidentens snuoperasjon er det flere ting å si. For det første så kom den minst 24 timer for seint. For det andre så oser presidentens nye ord av hykleri og dobbeltmoral. For det tredje så løy han igjen, da han sa at det var han som satte inn nasjonalgarden mot pøbelen. Og for det fjerde så stakes det nå ut en politisk kurs for Donald Trump i en tilværelse også utenfor Det hvite hus.

Dobbeltmoralen er åpenbar. Onsdag sa Trump blant annet til sine tilhengere at de skulle gå mot Kongressen og «slåss som faen» - fight like hell. Og det var nettopp det de gjorde. I god tro, må vi tro. Om at de i hvert fall hadde presidentens støtte. Føderal påtalemyndighet etterforsker nå blant annet presidenten for delaktighet i angrepet på demokratiet onsdag. Det er så oppsiktsvekkende som det kan få blitt. Og kanskje er det litt i seineste laget for Trump å nå plutselig melde seg på folkeskikken.

Pelosi med klar tale da hun møtte pressen etter angrepet på Kongressen. Vis mer

Men det er bra. For utgangspunktet er ikke det beste når vi har en amerikansk president som fortsatt formelt sitter med kodene og tilgangen til atomknappen, samtidig som han er utestengt fra Facebook og andre sosiale medier på grunn av sine utallige løgner og oppfordringer til vold. Rapporter fra bunkeren der han har forskanset seg forteller om en ensom mann som bare unntaksvis er tilkoplet virkeligheten.

Donald Trump slåss nå likevel for å redde stumpene av sitt politiske prosjekt. Samtidig som demokratene vil avsette ham i vanære. Enten ved at visepresidenten og mer enn halve regjeringen avsetter ham fordi han er uskikket til å være president, det såkalte 25. grunnlovstillegget. Eller gjennom en ny riksrettsprosess. Men å få Trump avsatt er lite sannsynlig. Først fordi republikanerne og visepresident Mike Pence neppe vil. Så fordi det neppe er nok tid til Trump likevel går av om halvannen uke. Og til slutt fordi det langt fra er sikkert at tilstrekkelig mange republikanske senatorer vil stemme for det.

Men demokratene har fått fram sitt poeng, at presidenten uansett er uskikket til å ha sitt embete. Likevel vil ikke Trump bare forsvinne i løse lufta etter 20. januar. 45 prosent av de republikanske velgerne støttet torsdag pøbelen som stormet Kongressen. Den prosentandelen vil etter alt å dømme synke betraktelig etter at også Trump har fordømt pøbelen. Men tallet forteller mye om splittelsen i USA som Trump har dyrket med politisk instinkt og stort demagogisk talent.

Trumps snuoperasjon natt til fredag kommer etter at flere framtredende republikanere har vendt Trump ryggen. Viktigst er visepresident Mike Pence som sa han ikke kunne bøye seg for Trumps krav om å underslå valgmannsstemmene i vippestater. Og den republikanske flertallslederen i Senatet Mitch McConnell, som krevde at valgresultatet måtte respekteres.

Donald Trump har omsider klatret ned fra sin revolusjonære posisjon. For å posisjonere seg for framtida. Trumpismen er marginalisert, men langt fra død. Republikanerne har på grunn av Trump mistet både Det hvite hus og flertallet i Senatet. Partiet er splittet, så splittet at verken Pence eller McConnell tok presidentens navn i sin munn da de støtte kniven i ryggen på ham.

20. januar starter et nytt kapittel i USA. Joe Biden overtar det trumpske konkursboet, med en corona-krise som krever 4000 liv hver dag, med rekordhøy arbeidsledighet, og med et kuppforsøk som endte med storming av kongressen. 20. januar er også en ny dag for oss bladfyker. For la oss skrive om Joe Biden.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer