LEDER

Aleksej Navalnyj

Et spørsmål om liv og død

Vladimir Putins farligste fiende, Aleksej Navalnyj, slåss igjen med livet som innsats.

SLÅSS: Aleksej Navalnyj er Russlands fremste samvittighetsfange. Foto: AP / NTB
SLÅSS: Aleksej Navalnyj er Russlands fremste samvittighetsfange. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Da Aleksej Navalnyj ble sendt til en straffekoloni utenfor Moskva i februar, så var det for at makta i Moskva skulle bli kvitt sin verste fiende. Men de ble ikke kvitt ham. Syk, avmagret, og torturert ved at han fratas søvn, og vekkes hver time om natta, så er han politisk like synlig som før han ble sendt til straffekolonien. Og like skadelig for makta. Dermed er det grunn til å stille det veldig ubehagelige spørsmålet: Er Vladimir Putins verste fiende farligere for regimet som levende, enn som død? Altså; er det mest opportunt å bli kvitt ham for godt?

Slik Amnesty International advarer om. Livet er uansett skjørt for Aleksej Navalnyj nå. Han er i sine fienders kontroll 24 timer i døgnet, og lever på deres nåde. Han slåss ikke lenger så mye med ord, fordi han for det meste er fratatt muligheten til å kommunisere med omverdenen. Men han slåss med det han har, kroppen har blitt hans våpen. Søvnløs, med store ryggsmerter, og delvis lammet i beina, fortsetter han sultestreiken.

Han har brukt kroppen før. Med suksess. Da Navalnyj ble forgiftet i fjor av det etterforskerne i Bellingcat sier var agenter fra sikkerhetstjenesten FSB, så overlevde han som ved et mirakel. Livet var så skjørt som det kunne bli, men han overlevde. Men Navalnyj hadde ikke vært Navalnyj om han ikke hadde sett fienden i hvitøyet, og åpent trosset farene ved å vende tilbake til Russland. Der er vi nå. Han er prisgitt sine fienders luner eller planer, der han er, i sine fienders vold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer