Denne uka vedtok Stortinget en ny opplæringslov og et oppdatert regelverk for trygt og godt skolemiljø. Vil myndighetene legge til rette for at vi kan få mer kunnskap om hvordan loven fungerer for dem den er ment å beskytte?
I 2017 vedtok Stortinget et nytt kapittel 9A i opplæringsloven og innførte en nulltoleranse mot mobbing og krenkelser, en aktivitetsplikt for skolens ansatte, og en håndhevingsordning som skulle gjøre den enklere, raskere og tryggere for elever å få ivaretatt sine rettigheter.
Siden da er om lag 8000 saker meldt inn til denne håndhevingsordningen, det vil si 8000 tilfeller der elever og foreldre har klaget til Statsforvalteren fordi de ikke opplever at skolen gjør nok for å hjelpe dem.
Bare en brøkdel av disse sakene blitt gjenstand for uavhengig gransking, og da primært med fokus på regelverksforståelse og saksbehandling.
Vi vet for lite om de tusenvis av sakene som har blitt håndtert, og om hvilke tiltak som virker og ikke virker for å løse dem.
Dagbladet har denne uka publisert saken om Emely Frantzens tragiske bortgang og nok en gang vist at det er langt mellom å ha rett, og å få rett i norsk skole.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger