«Mobbeloven»

- Et spørsmål om liv og død

- For noen familier er håndhevingen av reglene om skolemiljø et spørsmål om liv og død. Man skulle tro at et så viktig regelverk ville vært gjenstand for en omfattende evaluering og oppfølging, sier skoleforsker Frode Restad.

SÅRBART: Senior skoleforsker Frode Restad mener Dagbladets artikler om Emely Frantzen viser med all tydelighet hvor sårbart dagens system er. Foto: Nina Hansen
SÅRBART: Senior skoleforsker Frode Restad mener Dagbladets artikler om Emely Frantzen viser med all tydelighet hvor sårbart dagens system er. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

Denne uka vedtok Stortinget en ny opplæringslov og et oppdatert regelverk for trygt og godt skolemiljø. Vil myndighetene legge til rette for at vi kan få mer kunnskap om hvordan loven fungerer for dem den er ment å beskytte?

I 2017 vedtok Stortinget et nytt kapittel 9A i opplæringsloven og innførte en nulltoleranse mot mobbing og krenkelser, en aktivitetsplikt for skolens ansatte, og en håndhevingsordning som skulle gjøre den enklere, raskere og tryggere for elever å få ivaretatt sine rettigheter.

Siden da er om lag 8000 saker meldt inn til denne håndhevingsordningen, det vil si 8000 tilfeller der elever og foreldre har klaget til Statsforvalteren fordi de ikke opplever at skolen gjør nok for å hjelpe dem.

Bare en brøkdel av disse sakene blitt gjenstand for uavhengig gransking, og da primært med fokus på regelverksforståelse og saksbehandling.

Vi vet for lite om de tusenvis av sakene som har blitt håndtert, og om hvilke tiltak som virker og ikke virker for å løse dem.

Dagbladet har denne uka publisert saken om Emely Frantzens tragiske bortgang og nok en gang vist at det er langt mellom å ha rett, og å få rett i norsk skole.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer