KOMMENTARER

Et stadig vanskeligere forhold

Hvis Russland har hacket norske politikeres epost-kontoer, går det inn i et kjent mønster. Og neste år er det Stortingsvalg i Norge.

ANSPENT: Statsminister Erna Solberg og Russland president Vladimir Putin under en arbeidsmiddag i Arktisk forum i St. Petersburg i april 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
ANSPENT: Statsminister Erna Solberg og Russland president Vladimir Putin under en arbeidsmiddag i Arktisk forum i St. Petersburg i april 2019. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Når det norske utenriksdepartementet går ut offentlig med at de mener Russland står bak hackingen av epost-kontoer på Stortinget, er det ingen liten sak.

Dette innebærer en forverring av et forhold mellom Norge og vår nabo i øst som de siste årene har blitt stadig vanskeligere. Lista begynner å bli lang.

Det russiske militæret har blokkert GPS-signaler som er helt nødvendige for norsk lufttransport. Dette er heller ikke første gang Stortinget er arena. For to år siden ble en russer arrestert for mistenkelig oppførsel på Stortinget. Mistankene om spionasje ble likevel snart gått bort fra, og mannen sluppet fri. Det ble en pinlig affære for norske myndigheter, og en må anta at terskelen for å anklage Russland igjen for å snoke blant våre folkevalgte, er høy.

I tillegg har det norske universitetssenteret i St. Petersburg måttet stenge etter gjentatte razziaer fra russisk sikkerhetspoliti. Både NATO og Russland har de siste årene også hatt de største marineøvelsene i nordområdene siden den kalde krigen.

På toppen kroner selvsagt spionsaken med tidligere grenseinspektør Frode Berg, som ble arrestert mens han var på oppdrag for norsk etterretning i Russland. Den saken endte ganske åpenbart med å gjøre det klart for all verden at også norsk etterretning jobber aktivt mot interesser på russisk side av grensa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer