KOMMENTARER

Russland

Et stikk til makta

Russland er nå episenteret for corona-epidemien. I stedet for å ta stikket, så stikker russerne av, og sender et stikk til makta, skriver Morten Strand.

TROENDE I PESTENS TID: Russisk fatalisme skyldes blant annet den ortodokse kirkas sterke stilling. Her fra Stavropol. Foto: Reuters / NTB
TROENDE I PESTENS TID: Russisk fatalisme skyldes blant annet den ortodokse kirkas sterke stilling. Her fra Stavropol. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Paradoksene står i kø når det gjelder pandemiens herjinger i Russland. Landet var det første i verden som godkjente en vaksine og startet massevaksinering. Det er i prinsippet vaksiner nok, men bare rundt 20 prosent av befolkningen har tatt første stikk. Dette viser en tillitskrise mellom myndigheter og folk som er oppsiktsvekkende. Og selv om tallene for så vidt er klare, de viser betydelig sykdom og død, så er de uklare.

Derfor, tallene først. Det registreres nå litt mer enn 25 000 nye smittede hver dag i Russland, det er tre ganger så mange som da man hadde en slags kontroll i vinter. Antallet smittede er litt mindre enn i Storbritannia. Men mens det dør i gjennomsnitt 18 hver dag i Storbritannia, så dør det rundt 700 hver dag i Russland. Noe av det kan forklares med at alle eldre og utsatte grupper i Storbritannia er ferdigvaksinerte, 80 prosent har fått første dose, sånn at det er mange flere eldre som blir syke i Russland. Og noe kan forklares med sykehus-standard. Men også Russland har et helsevesen. Og dødeligheten som er nesten 40 ganger så høy som i Storbritannia, er i utgangspunktet uforklarlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer