DEBATT

Tropiske sykloner

Et tydelig signal

Vi har aldri sett så mange tropiske sykloner i Nord-Atlanteren som i år. Det er et signal vi må ta på alvor.

FLERE: - Det blir ikke færre tropiske sykloner, men flere, skriver innsenderen. Bildet viser syklonen «Kenneth», som traff kysten av Mosambik i 2019. Foto: NASA/Reuters/NTB
FLERE: - Det blir ikke færre tropiske sykloner, men flere, skriver innsenderen. Bildet viser syklonen «Kenneth», som traff kysten av Mosambik i 2019. Foto: NASA/Reuters/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En tragisk katastrofe har nettopp inntruffet. Den tropiske syklonen «Iota» traff Mellom-Amerika med en voldsom kraft. Det samme området var nylig herjet av syklonen «Eta» som etterlot seg ødeleggende flom og jordskred. Filippinene og Vietnam har også vært utsatt for flere tropiske sykloner i år.

Kombinasjonen av corona og tropiske sykloner gjør situasjonen spesielt vanskelig.

Disse hendelsene minner oss på at vi har en jobb å gjøre for å kutte utslipp av klimagasser og nå FNs bærekraftsmål. Det er riktignok litt ulike oppfatninger om sammenhengen mellom klimaendringene og tropiske sykloner, slik Chris Mooney beskriver i boka «Storm World». Konklusjonen fra FNs klimapanels (IPCC) rapporter er at det mest sannsynlig ikke blir flere tropiske sykloner i framtida, men at de som dannes blir mer voldsomme.

Rasmus Benestad
Rasmus Benestad Vis mer

Målingene viser at tropiske sykloner de siste åra har blitt mer intense og økningen i deres styrke er blitt raskere. Men det har imidlertid ikke blitt færre av dem i Nord-Atlanteren hvor vi har de beste målingene. Der har det vært en stigende kurve. Det har vært 30 så langt i år, noe som er en rekord.

Vi vet at de tropiske syklonene trenger havområder som er varmere enn 26,5 grader for å dannes. Dessuten må vinden ikke blåse på en slik måte at strukturen på syklonene svekkes.

Antall tropiske sykloner varierer også med geografi, sesong og værfenomen som La Niña. I år har vi en La Niña som også vanligvis gir flere tropiske sykloner i Nord-Atlanteren. I 2009 fant jeg en sammenheng mellom arealet med varmt hav og antall tropiske sykloner. Mine resultater ble publisert i tidsskriftet Natural Hazards Earth System Science.

En global oppvarming gir større områder med varmt hav der tropiske sykloner kan oppstå og økt sannsynlighet for gode vindforhold med varmt hav. Mine beregninger fra 2009 stemmer med observasjonene og flere tropiske sykloner når varme havområder utvider seg.

Det blir ikke færre tropiske sykloner, men flere.

Vitenskapen handler om å etablere ny kunnskap gjennom å etterprøve og korrigere resultater. Det beste ville vært om andre forskere kunne fastslå at mine beregninger gir et feil bilde og forklare hvorfor det er slik.

Når statistikken indikerer flere tropiske sykloner over tid, må vi ta dette signalet på alvor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer