DEBATT

Energipolitikk:

Et umulig mandat

Energikommisjonen skal bare foreslå kraftutbygging som er umiddelbart lønnsom. Det krever priser industrien ikke kan leve med.

SER FAREN: Næringsminister Jan Christian Vestre (t.h) lanserte allerede i forrige uke at havvind skal bli ett av Norges satsningsområder innen eksport. Vestre ser faren for at Norge kan bli stående igjen på perrongen når det grønne industritoget går, skriver kronikkforfatteren. Her sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum under fremleggingen av regjeringens satsing på havvind tidligere i år. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
SER FAREN: Næringsminister Jan Christian Vestre (t.h) lanserte allerede i forrige uke at havvind skal bli ett av Norges satsningsområder innen eksport. Vestre ser faren for at Norge kan bli stående igjen på perrongen når det grønne industritoget går, skriver kronikkforfatteren. Her sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum under fremleggingen av regjeringens satsing på havvind tidligere i år. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mens strømprisen i Norge stiger til nye høyder, har den regjeringsoppnevnte energikommisjonen startet sitt arbeid. Den har blitt gitt en nærmest umulig oppgave.

Mandatet inneholder tre hovedpunkter. For det første skal kommisjonen kartlegge framtidas energibehov. Selv om Norge i dag produserer mer strøm enn vi bruker, kommer vi i takt med økt elektrifisering til å trenger mer strøm. Vi må derfor sikre tilgang på mer fornybar energi.

For det andre skal kommisjonen foreslå hvor og hvordan det kan bygges ut mer fornybar kraftproduksjon, og for det tredje skal kommisjonen meisle ut hvordan Norge kan beholde konkurransefortrinnet det er å ha rikelig tilgang til forutsigbar, rimelig kraft. Så lenge olje- og energiministeren tviholder på at markedskreftene skal være førende, kan ikke disse to målene oppnås samtidig.

Ifølge mandatet skal kommisjonen, når den foreslår utbygging av ny fornybar kraftproduksjon, «legge til grunn eksisterende rolledeling i energisektoren, der myndighetene legger rammer for utbyggingen gjennom konsesjonsbehandling og allment regelverk, og der den bedriftsøkonomiske lønnsomheten av utbygging vurderes av utbygger». Med andre ord: Mer fornybar energi skal bare bygges hvis det er bedriftsøkonomisk lønnsomt for utbyggerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer