DEBATT

Tilsynsrådet for Trandum:

Et unødig strengt kontrollregime

Vi er bekymret for at kontrollregimet på Trandum har et mer fengselslignende preg enn hva som er lovgivers intensjon og at rettighetene til den enkelte ikke blir tilstrekkelig ivaretatt. Det lave antall internerte nå, gir gode muligheter for å dempe kontrollregimet og forbedre forholdene på Trandum.

Mogreina 20190926. 
Et fly fra Norwegian over politiets utlendingsinternat på Trandum.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Mogreina 20190926. Et fly fra Norwegian over politiets utlendingsinternat på Trandum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tilsynsrådet for Trandum uttrykker i vår årsmelding for 2020 bekymring for forholdene ved Politiets utlendingsinternat. Dette gjelder særlig rutinemessig innlåsing på celler, isolasjon og andre unødige restriksjoner overfor de internerte. Vi peker også på mangler ved helsetilbudet, og anbefaler en omorganisering som sikrer at helsehjelpen ivaretas av det offentlige.

Tilsynsrådet er oppnevnt av Justis- og beredskapsdepartementet og skal føre tilsyn med hvordan de internerte blir behandlet på Trandum. Rådet minner i årsmeldingen om at grunnlaget for internering ikke er at det foreligger straffbare forhold. Menneskene som oppholder seg der skal følgelig ikke sone en straff. Likevel bærer Trandum preg av fengselslignende restriksjoner.

Gjennom møter med de internerte og jevnlige tilsyn på internatet, får vi innsikt i hverdagen på Trandum. Vi ser med alvor på at de internerte har lite eller ingen tilgang på telefon, PC og internett. Dette vanskeliggjør kontakt med pårørende og omgivelsene utenfor murene. I tillegg legges det i for liten grad til rette for aktiviteter og tid utendørs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer