DEBATT

Gruvedrift i Repparfjord:

Et urimelig krav

Kobber er antakelig det viktigste mineralet for å gjennomføre klimaomstillingen, fordi det trengs for å produsere, transportere og bruke strøm.

- FORSTEMMENDE: Det er forstemmende å lese at Dagbladet krever tillatelsen til gruvedrift i Repparfjord trukket tilbake, skriver innsenderne. Her aksjonerer Ella Marie Hætta Isaksen sammen med Natur og Ungdom, mot gruvedriften. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- FORSTEMMENDE: Det er forstemmende å lese at Dagbladet krever tillatelsen til gruvedrift i Repparfjord trukket tilbake, skriver innsenderne. Her aksjonerer Ella Marie Hætta Isaksen sammen med Natur og Ungdom, mot gruvedriften. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nussir ASAs kobbergruve i Kvalsund har vært planlagt og utredet i mer enn ti år, har lokal og nasjonal oppslutning, og har fått alle nødvendige tillatelser. Da er det forstemmende å lese at Dagbladet på lederplass krever tillatelsen trukket tilbake, og oppfordrer aksjonistene til å fortsette kampen.

Kobber er antakelig det viktigste mineralet for å gjennomføre klimaomstillingen, fordi det trengs for å produsere, transportere og bruke strøm. Elbiler, vindmøller, solcellepaneler, kraftledninger og andre elektriske produkter er helt avhengig kobber.

Etterspørselen etter kobber er sterkt økende blant annet på grunn av det grønne skiftet, men tilgangen er begrenset. Behovet for kobber i verden de neste 25 årene overstiger alt det som er utvunnet hittil i historien. I dag importeres det meste fra utviklingsland med svakere regulering både av miljøhensyn og hensyn til helse, miljø og sikkerhet.

Nordmenn er storforbrukere av kobber. Derfor bør Norge bidra med utvinning av en stor og drivverdig forekomst i vårt land.

Nussir-prosjektet har vært utredet og saksbehandlet i snart ti år. Nussir vil gi 150–200 arbeidsplasser i tidligere Kvalsund kommune i Finnmark, som hadde rundt 1000 innbyggere før de slo seg sammen med Hammerfest kommune. Årlig omsetning er anslått til om lag 1 milliard kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer