LEDER

Politisk barometer:

Et varsko

Velgerne er rett og slett ikke fornøyde med finansminister Vedum og hans parti.

UTFORDRENDE: Dette kan tyde på at velgerne etterlyser både tydeligere ledelse og mer sosiale løsninger. Det er Støre og Vedums utfordringer på vei inn i det nye året. Foto: Terje Pedersen / NTB
UTFORDRENDE: Dette kan tyde på at velgerne etterlyser både tydeligere ledelse og mer sosiale løsninger. Det er Støre og Vedums utfordringer på vei inn i det nye året. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Politisk barometer for desember er ikke julegaven Trygve Slagsvold Vedum ønsker seg. Senterpartiet er det eneste partiet som på månedens meningsmåling har en signifikant endring. På Ipsos måling for Dagbladet får Sp nå 10,4 prosent oppslutning. Det er tilbake tre prosentpoeng fra forrige måneds måling, og 3,1 prosentpoeng fra valgresultatet. Velgerne er rett og slett ikke fornøyde med finansminister Vedum og hans parti.

Også innenfor feilmarginen er det interessante endringer, som bekrefter trenden fra forrige måned. Arbeiderpartiet faller på målingen, helt ned til 20,7 prosent. Dette er 3 prosentpoengs endring fra november-målingen. De to partiene til venstre for regjeringen, SV og Rødt, fortsetter framgangen de har hatt på våre målinger siden valget, og får nå henholdsvis en oppslutning på 9,4 og 5,8 prosent. Også de borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre fortsetter å øke sin oppslutning på målingen.

Siden endringene ikke er signifikante, må de tolkes med varsomhet. Men også andre målinger bekrefter tendensen for flere av partiene. Poll of Polls oversikt over gjennomsnittet av meningsmålinger viser at bildet av regjeringspartienes tilbakegang og framgangen for Høyre, SV og Rødt bekreftes av flere byråer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.