KOMMENTARER

Et varslet kupp i Myanmar

I frykt for å miste grepet har de militære grepet all makt i Myanmar, men det var kanskje ikke så lurt, skriver Einar Hagvaag.

MILITÆRSTYRE: Soldater har fylt gatene i hovedstaden Naypyitaw. De militære sier de skal styre Myanmar i ett år. Regjeringssjef Aung San Suu Kyi og andre politiske ledere er arrestert. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MILITÆRSTYRE: Soldater har fylt gatene i hovedstaden Naypyitaw. De militære sier de skal styre Myanmar i ett år. Regjeringssjef Aung San Suu Kyi og andre politiske ledere er arrestert. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Generalene i Myanmar fant det tryggest å gripe makta åpent gjennom et statskupp. Noen timer før de kunngjorde kuppet hadde de arrestert regjeringssjef Aung San Suu Kyi, president Win Nyunt og flere statsråder i løpet av natta. Det er historien om et varslet kupp. Suu Kyi hadde gjort klar en uttalelse hvor hun oppfordret folket til å «motsette seg kuppet fullt ut og gjøre kraftfull motstand mot det» før hun ble pågrepet og som hennes tilhengere sendte ut etterpå.

Mange hadde fryktet dette i lang tid, særlig etter valget 8. november i fjor. Da vant partiet til Suu Kyi, Nasjonal Liga for Demokrati (NLD) det andre demokratiske valget i landet etter et 49 år langt militært diktatur. NLD hadde også vunnet valget i 2005. Men etter Grunnloven har altså de militære uansett en firedel av alle plassene i parlamentet og dermed vetomakt mot endringer av Grunnloven.

Grunnloven hindrer henne i å bli president fordi hennes avdøde ektemann og hennes barn hadde og har utenlandsk statsborgerskap. Hun har derfor vært «statsrådgiver», i praksis statsminister. De militære har hele tida sittet i bakgrunnen på vakt dersom landets åpning mot demokrati skulle gå for langt. Nå fant de altså tida inne for å ta tilbake all makt i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer