KOMMENTARER

Et varslet politisk jordskjelv i Italia

Ytre høyre overtar Italia. Spørsmålet er om EU kan temme Giorgia Meloni, skriver Einar Hagvaag.

TAKK: Giorgia Meloni, lederen partiet Italias Brødre, takker for valgseieren. Hun blir den første statsministeren fra ytre høyre i landet etter Andre Verdenskrig. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB
TAKK: Giorgia Meloni, lederen partiet Italias Brødre, takker for valgseieren. Hun blir den første statsministeren fra ytre høyre i landet etter Andre Verdenskrig. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Valget i Italia søndag endte i et varslet politisk jordskjelv. Giorgia Meloni, lederen for partiet Italias Brødre (FdI), blir etter alle solemerker landets neste statsminister. Det er en historisk valgseier. Hundre år etter Benito Mussolinis marsj mot Roma og hans maktovertakelse får hans politiske arvinger regjeringsmakt.

For EU og Europa er det et sjokk, som det kalles i mange europeiske aviser. Ytre høyre får for første gang makta i et land i Vest-Europa, og det kommer bare dager etter Sverigedemokraternas brakvalg i Sverige. Søsterpartiene i Spania og Frankrike sendte straks sine hilsener: «Italia viser veien for et nytt Europa av frie og suverene nasjoner», lød det fra Santiago Abascal i Vox, og Marine Le Pen i Nasjonal Samling jublet over «patriotisk» seier.

«Jeg tilegner denne seieren til alle de som ikke lenger er her og som fortjente å ha opplevd denne natta», avsluttet Meloni sin korte seierstale utpå valgnatta. Det er et sitat fra helgenen Frans av Assisi, men det virker nokså kryptisk sett på bakgrunn av partiets stormfulle fortid. Hun var ellers svært nøktern, hun krevde «ei regjering ledet av Italias Brødre» og snakket om å «samle italienerne».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer